Defensar els drets humans a Amèrica Llatina: accés a mecanismes de protecció internacional enfront de la criminalització (2a edició)

Curs virtual dirigit a defensors i defensores per a protegir i exigir els seus drets i denunciar vulneracions davant el sistema universal i el sistema interamericà de protecció de drets humans.
Dates
Del 21 de setembre al 20 de novembre del 2020
Tipus
curs virtual
Lloc
aulaIDHC.org
Preus
General: 45€
Reduït: membres i entitats sòcies d’Entrepobles i l’IDHC: 35€
Places limitades a 30 persones.
➡ INSCRIPCIÓ ONLINE
L’associació Entrepobles i l’IDHC imparteixen per segon any consecutiu aquest curs dirigit a defensores dels drets humans d’Amèrica Llatina i membres d’entitats i xarxes de suport. L’objectiu del curs és que les persones defensores puguin dissenyar i posar en marxa processos d’incidència davant els mecanismes internacionals de protecció dels drets humans per denunciar violacions i exigir els seus drets.
La formació conclourà amb el disseny d’una estratègia d’incidència. Una vegada finalitzat el curs, les persones participants comptaran amb l’assessorament i acompanyament de l’IDHC si decideixen implementar-la.
La tasca de les persones defensores és cabdal per la garantia dels drets humans. La fortalesa i el poder transformador de les seves accions les exposa a amenaces i perills que busquen silenciar-les i dissuadir-les de continuar amb la seva tasca.
El dret a defensar els drets humans, internacionalment reconegut, obliga els estats a protegir a les persones defensores i a promoure les seves activitats. Malgrat això, en molts casos, són els mateixos agents governamentals els artífexs de les amenaces i la criminalització; en altres, les permeten per la seva inacció. Davant aquesta realitat els sistemes internacionals de drets humans compten amb diferents mecanismes de protecció i denúncia que s’estudiaran durant el curs per a facilitar la seva utilització.
Objectius específics
1. Analitzar en profunditat les amenaces i perills que pateixen les persones defensores, especialment les estratègies i eines més utilitzades per la seva criminalització.
2. Millorar el coneixement sobre els fonaments dels drets humans i els sistemes de protecció universal i interamericà, així com ampliar les capacitats d’accés a aquests mecanismes.
3. Aportar les eines bàsiques per l’elaboració d’estratègies d’incidència en l’àmbit internacional, mitjançant l’accés als mecanismes de protecció i exigibilitat de drets, i treballar-les en un cas pràctic.
Destinataris
Defensors i defensores de drets humans d’Amèrica Llatina.
Membres d’organitzacions, moviments i institucions que desenvolupin projectes de suport i enfortiment de les persones defensores dels drets humans a Amèrica Llatina.
Professorat
Mirtha Vasquez
Advocada. Especialista en Drets Humans i Magister en Gerència Social per la Pontifícia Universitat Catòlica del Perú. Docent universitària en pre grau i Post grau en la Universitat Nacional de Cajamarca- el Perú. Membre directiu de la Coordinadora Nacional de Drets Humans. Assessora legal de l’ONG. GRUFIDES dedicada a la defensa de drets de comunitats afectades per activitats extractives.
Karlos Castilla
Doctor en dret per la Universitat Pompeu Fabra, professor associat de Dret Constitucional de la Universitat de Barcelona, responsable de recerca de l’IDHC, especialitzat en Dret Internacional dels Drets Humans, Dret Constitucional i Migracions.
June Orenga
Responsable de Formació de l’IDHC. Llicenciada en Psicologia social, màster en Cooperació Internacional i màster en Drets Humans. Ha treballat en aquests àmbits, tant a ONG com a les Nacions Unides a América Llatina i a Europa.