Campanya europea: Drets per a les persones, normes per a les transnacionals – Stop ISDS

Afegeix el teu nom a aquesta Iniciativa Europea! ➡️ Formulari de signatures

Les transnacionals tenen cada cop més poder per posar preu i condicions abusives als nostre treball, habitatge, transport, serveis públics, aliments, salut, aigua, terres, clima,… fins i tot als nostres coneixements, relacions i desitjos. Els seus lobbys governen cada cop més les institucions polítiques, amb més facilitat les que són més allunyades de la ciutadania. Però no en tenen prou…

En el sistema internacional d’avui les transnacionals es beneficien de drets especials de gran abast i tenen accés a tribunals especials per a fer-los complir. El tribunal de disputes entre inversors i Estats (ISDS) permet demandar els Estats fora dels tribunals nacionals quan adoptin una legislació que considerin que perjudica els seus beneficis. Aquest mecanisme amenaça la presa de decisions democràtiques, l’estat de dret, els drets humans, l’equitat de gènere, el medi ambient, la salut, els serveis públics, els drets laborals i els dels consumidors i consumidores.

Calen noves normes perquè l’operativa de les transnacionals sigui transparent i donar més pes als drets de les persones i al planeta. Hi ha un procés endegat per aconseguir normes obligatòries a nivell nacional, europeu i de Nacions Unides. Fem una crida als Estats perquè donin suport al Tractat Vinculant de les Nacions Unides sobre les empreses transnacionals i els drets humans que es troba actualment en negociacions, i promulguin la legislació europea que defineixi els deures de les empreses transnacionals en tota la seva cadena de subministrament, així com l’accés a la justícia per a les víctimes de negligència corporativa.

A Europa, els moviments contra el TTIP i CETA van posar el mecanisme ISDS en el focus d’atenció i van exposar la seva il·legitimitat. Volem acabar amb aquest sistema injust d’una vegada per sempre, detenir la seva expansió en qualsevol forma i acabar amb els tractats existents que contenen ISDS.

Qui som?

Som una aliança europea conformada en més de 18 països amb plataformes d’organitzacions, sindicats i moviments socials que fan campanya a favor de les regles de responsabilitat corporativa per a les empreses i en contra de l’ISDS – tribunal de disputes entre inversors i Estats, un sistema de justícia paral·lel, unilateral i injust a favor de les empreses. Volem posar en primer lloc a les persones i el planeta

Per què aquesta campanya?

La toxicitat política de l’ISDS ha agafat força en l’últim any amb un nombre creixent de casos llampants que han visibilitzat el perill del sistema. L’empresa Vatenfall demanda a Alemanya per voler sortir de l’energia nuclear, l’empresa minera canadenca que demanda a l’Estat espanyol per una decisió de la Xunta de Galícia per atendre les demandes de la població de no deixar explotar la mina de Corcoesto pels danys ambientals i socials que comportaria.

Molts més casos que comencen a sorgir en l’Estat Espanyol amb demandes milionàries. I es continuaran multiplicant mentre continuï existint aquest perillós sistema. Fins i tot la Comissió Europea ha rebut seriosos tocs d’atenció des de les seves pròpies institucions.

Mentre la UE i els Estats membre estan fent tot el possible per a assegurar privilegis
als inversors, estan deixant desprotegides a les víctimes d’abusos corporatius. El recent
el medi ambient i afectant les comunitats i pobles indígenes, no només no està pagant pels danys causats, sinó que ha demandat al govern de l’Equador per no permetre’ls seguir amb la seva activitat i podria sortir impune només per haver recorregut la sentència davant un tribunal privat d’arbitratge (ISDS).

Com pots ajudar?

El que uneix a totes les campanyes europees i la seva eina principal és una petició massiva de signatures en línia. Es un instrument per a involucrar a milions de persones en tota Europa i tenir un suport massiu per a aconseguir els nostres objectius.

Ens pot seguir a Twitter:

@EntrepbsHarte   @CATNoalsTCI   @StopTCIsAlacant   @NOalTTIPVal  @MallorcaNoTTIP   @MenorcaNOalTTIP   @NOalTTIP   @eci_ttip

Signa la petició ara!

 

Vols més informació? ➡ https://stopisds.org/ca/