Demanem al Govern que doni suport al tractat vinculant sobre drets humans i empreses 

Organitzacions socials i sindicats demanen al Govern que doni suport al tractat vinculant sobre drets humans i empreses 

  • El 15 d’octubre ha començat a Ginebra la quarta sessió de treball del tractat de drets humans i empreses.
  • Organitzacions socials i sindicats, han demanat al Govern de Pedro Sánchez que no ignori el mandat del Congrés que insta el Govern a participar de manera activa en aquest procés.
  • Per a les organitzacions signants cal donar suport al tractat vinculant de cara a acabar amb la impunitat dels assassinats a les persones que defensen les seves comunitats per sobre d’interessos econòmics.

 El 15 d’octubre ha començat a la seu de Nacions Unides a Ginebra la quarta sessió de treball del tractat de drets humans i empreses. El seu objectiu és establir un instrument jurídicament vinculant que protegeixi les comunitats locals i posi fi a la impunitat amb que multinacionals cometen violacions de drets humans.

Cada setmana tenen lloc més de 5 assassinats de defensors i defensores de drets humans al món. Tan sols en 2017 més de 300 persones van ser assassinades per protegir els drets de les seves comunitats per sobre dels interessos econòmics. Crims que en la majoria dels casos queden totalment impunes. Per legislar en aquest sentit i evitar aquests abusos desmesurats, des de Nacions Unides s’està treballant en la creació d’un instrument jurídicament vinculant.

Aquest tractat ha estat defensat per més de 200 col·lectius i organitzacions sota la Campanya Global per desmantellar el poder corporatiu i posar fi a la impunitat. Un mecanisme que podria prevenir i remeiar els danys i violacions produïdes per les empreses transnacionals, qüestionant el predomini d’inversors i negocis assentats sobre els tractats comercials per sobre dels drets humans.

Al llarg d’aquests anys la posició de la Unió Europea ha anat virant d’un punt a un altre a l’hora de donar suport a un tractat amb mesures fermes contra les violacions de les multinacionals. Aquest últim any la UE ha obstaculitzat completament l’eina legal en què es treballa.

L’Estat espanyol, que podria haver pres la iniciativa i decantar-se per un tractat a favor dels drets humans tal com ha incorporat al seu discurs en la legislatura, lluny de mantenir-se coherent, compleix ara amb la missió de no participar i només escoltar altres estats. Davant d’aquest important debat la postura de la missió espanyola és la de no trencar la disciplina de la Unió Europea que ha decidit seguir sense participar ni activa ni positivament.

El Govern espanyol ha decidit així no fer cas del mandat de les dues proposicions no de llei aprovades pel Parlament espanyol durant la primera meitat de 2018, presentades pels grups parlamentaris del Partit Socialista i de Units Podem, i que insten a una participació activa del Govern en aquest procés.

La posició de la missió espanyola contradiu les paraules de membres de l’executiva socialista que en reunions mantingudes la setmana passada asseguraven a membres de la campanya que “sempre han donat suport a un instrument jurídicament vinculant sobre empreses i drets humans” i que “seguirien donant suport i no canviarien de criteri “. Des de l’executiva es comprometien a contactar amb responsables del Ministeri d’Afers Exteriors per garantir que la posició del partit era coherent amb el que defensés la representació espanyola en la reunió de Ginebra.

Les organitzacions socials signants han exigit que el Govern de Pedro Sánchez prengui la paraula a Ginebra i mostri, com ha fet en recents ocasions, que un estat pot obrir un debat en el si de la UE i fer avançar la defensa dels drets humans.

Organitzacions signants:

Alianza por la Solidaridad, Amigos de la Tierra, ATTAC España, Comisiones Obreras (CC OO), Ecologistas en Acción, Entrepueblos-Entrepobles-Entrepobos-Herriarte, Fundación APY, Greenpeace España, InspirAction, Lafede.cat – Organitzacions per a la Justícia Global, Novact, Observatorio de Multinacionales en América Latina (OMAL) – Paz con Dignidad, Observatori de Drets Humans i Empreses a la Mediterrània, Observatori DESC, Seremos Catalunya, SUDS.