Feministes internacionalistes contra violències, les fronteres, l’extractivisme i les guerres

MANIFEST 8 MARÇ 2022

#ActivistesPerLaVida   #JuntesIDiverses 

FEMINISTES INTERNACIONALISTES CONTRA VIOLÈNCIES, LES FRONTERES, L’EXTRACTIVISME I LES GUERRES

En els últims anys, les reivindicacions i mobilitzacions feministes a tot el món han tingut una gran visibilitat, han provocat canvis i transformacions socials que han millorat la vida de totes les dones. Queda molt per fer, malgrat les constants resistències patriarcals, les reivindicacions feministes han estat motor en les aliances teixides amb els moviments ecologistes, antiracistes, decoloniales, anticapitalistes, o de dissidència sexual i de gènere.

Les nostres aliances, per sobre de les nostres diferències

Seguim en un context de profunda crisi estructural que s’ha vist agreujada amb la pandèmia de la Covid19. Des dels feminismes, s’ha reforçat una crítica al neoliberalisme i a la individualitat. Som vulnerables, som interdependents factors constitutius de la vida humana i del planeta. Ens sostenim només en relació amb la comunitat, i són necessàries les interseccions feministes amb altres lluites per la justícia social que facin possibles vides que mereixin ser viscudes, on les cures, radicalment imbricats en el pensament feminista, converteixin una vida possible en una vida certa.

Per tots aquests motius, aquest 8 de març ens sumem a les múltiples i diverses mobilitzacions i accions feministes a l’estat espanyol, i donarem suport a les mobilitzacions de les nostres germanes a Abya Yala. Ja és hora d’obrir les portes que la COVID ens va tancar.

Les rebel·lies feministes s’expressen tots els dies i en tots els àmbits de les nostres vides, però el 8 de març es visibilitzen als carrers en una jornada de lluita i reivindicació, per a dir-li al món, a institucions i a governs, a mitjans de comunicació, a agents culturals, educatius, laborals… i a col·lectius dels diferents moviments socials que aquí estem les feministes múltiples i diverses, que no callarem davant les desigualtats, que des de totes les geografies volem transformar profundament totes les relacions de poder que perpetuen els privilegis i totes les formes de violència masclista i patriarcal. Que celebrem les nostres aliances, per sobre de les nostres diferències en defensa d’una vida digna per a totes les persones i el planeta.

Dignificació de les cures i la vida

Aquí estem un nou 8 de març, disposades a continuar denunciant la contradicció entre el capital i la vida. Assumint per coherència i compromís feministes algunes de les reivindicacions que es faran visibles en molts territoris del planeta i que estan fonamentalment relacionades, amb la precarització de la vida de les dones i les cures:

  • Contra l’assetjament laboral i les pràctiques discriminatòries a les dones migrants Exigim el reconeixement de tots els drets laborals per a les treballadores de la llar i les cures. Integració immediata al Règim General de la Seguretat Social perquè siguin reconeguts tots els seus drets com a treballadores. No més pagament en espècies ni jornades inhumanes de treball! Ratificació del Conveni 189 de l’OIT.
  • Contra la desigualtat i la dificultat d’accés als serveis i polítiques públiques, en les dones més empobrides. Exigim que ningú quedi enrere, i que els drets humans i de ciutadania siguin aplicables a tots els col·lectius vulnerables de la nostra societat.

Activistes per la vida. Defensores del territori.

En aquest difícil temps, són moltes les sinergies que es teixeixen entre col·lectius feministes de tot el món, tractant de plantejar propostes davant els grandíssims reptes que tenim al davant. Solidaritat i sororitat internacionalista són eixos fonamentals per a construir vides més humanes i vivibles per a totes les persones, el planeta i tots els éssers vius.

  • El futur serà sostenible si es possibilita una justícia social i climàtica accessible a les dones i les nenes en qualsevol lloc del món. En un context de crisi climàtica i de risc de desastres mediambientals, les persones més vulnerables i marginades són els qui sofreixen els seus efectes més nefastos. Les dones són més vulnerables a l’impacte del canvi climàtic que els homes, ja que constitueixen la majoria de la població pobra del món i són més dependents dels recursos naturals que estan sota l’amenaça del canvi climàtic. Es veuen forçades a desplaçaments per desastres, la qual cosa denominem “refugiades climàtiques”. Les dones i les nenes en el món han demostrat el seu apoderament per a impulsar canvis per a aconseguir la mitigació i l’adaptació climàtiques.
  • Fi a la impunitat de les morts i desaparicions de Defensores del Territori. Mirem amb molta preocupació, la situació que sofreixen en Abya Yala, les nostres companyes Defensores del Territori, amb un augment de la militarització, persecució, i assassinats, per part de l’extractivisme voraç de les transnacionals, de connivència amb els governs de torn.

Que se suspenguin tots els projectes denunciats per les defensores de drets humans i ambientals, especialment els d’empreses espanyoles
Justícia per a Berta Càceres!

Han passat sis anys i continuem demanant al costat de nombroses organitzacions de tot el món que s’enjudiciï a la família Atala Zablah com a autors intel·lectuals de l’assassinat, els qui des de la seva posició de poder busquen com frenar la digna lluita del poble lenca per defensar el seu riu, el seu territori i la vida.

La seva veu continua convocant a totes les nacions del món: Despertem humanitat, ja no hi ha temps!

Contra les violències, les fronteres i les guerres

  • Construïm territoris lliures de violències masclistes! Les violències masclistes s’expressen de nombroses formes: els assassinats i violències a l’àmbit de la parella o ex-parella, la violència vicària, l’assetjament sexual o per raó de sexe a l’àmbit laboral, acadèmics i culturals i altres espais de relacions socials, la violència econòmica i institucional, les agressions sexuals, la violència digital, la violència obstètrica i un llarg etc. La violència contra les dones és l’expressió de la dominació i la desigualtat entre els gèneres i en els conflictes armats, ecoterritorials, conflictes provocats per fonamentalismes religiosos, per governs autoritaris i dèspotes, aquesta violència quotidiana es manifesta de manera brutal i massiva.
  • Compliment dels drets humans i el qüestionament de l’actual sistema de fronteres. El tancament immediat dels CIES… Regularització ja! de les persones immigrants que resideixen al nostre país. Derogació de la llei d’estrangeria per la violència institucional i masclista, per les seves disposicions racistes i patriarcals que violenten i criminalitzen a les dones migrants.
  • Apostem per la pau, la no-violència i els drets humans. No volem més guerres ni a Europa, ni enlloc del món. Ens solidaritzem amb totes les dones i nenes ucraïneses víctimes de la violència contra els seus pobles i ciutats i amb les milers de detingudes russes per protestar contra ella, i també amb totes les dones que avui en el món estan sota els impactes d’altres conflictes armats, ecoterritorials, de dictadures de fonamentalismes religiosos, de governs autoritaris i repressius, totes elles dones lluitadores que ens inspiren a mantenir-nos unides i organitzades.
  • És urgent establir noves formes de cooperació pacífica per a construir un món més destral i just amb maneres no violentis de resoldre els conflictes. La mediació i el diàleg sense límits són l’única manera de resoldre els conflictes, respectant els drets humans dels pobles i dels persones. La pau global passa per la desmilitarització i el desarmament internacionals. Per una pau que sigui nostra, la de totes i per a totes. Totes les vides conten!

PER TOTS AQUESTS MOTIUS des d’Entrepobles us ANIMEM a participar activament en les accions amb motiu del 8M  Dia Internacional de las Dones. 

📣 ELS NOSTRES LEMES:

#ActivistesPerLaVida   #DefensoresDeLaVida

#JuntesIDiverses   #Niunpasenrrere #CossosiTerritorislliuresdeViolència

#Toteslesvidesconten