Pallars Sobirà: mobilització social en oposició al projecte de mines d’or i wolframi

El passat dijous 11 d’octubre Entrepobles, conjuntament amb una vintena d’entitats i els partits polítics CUP i En Comú-Podem, va presentar al Departament de Territori i Sostenibilitat un escrit d’al•legacions al procés de sol•licitud i tramitació del permís d’investigació minera a la vall de Bonabé.

Aquest projecte d’explotació minera, al municipi d’Alt Àneu, ubicat en un espai protegit per la xarxa europea d’espais naturals Natura 2000, és complementari del que existeix a la vessant Nord del Pirineu a l’Arieja. L’empresa impulsora és Neometal Spania SL, una filial de la multinacional australiana Apollo Minerals Limited, que té com a objectiu l’extracció d’or i wolframi.

Amb la presentació d’aquestes al·legacions Entrepobles dona suport i participa en el creixent procés d’informació i mobilització social al municipi i a la comarca del Pallars Sobirà contra aquest projecte, que s’ha concretat en la constitució de la plataforma Salvem Salau.

Com organització amb presència activa des de fa 25 anys als Pallars, que treballa en la cooperació internacional i en l’educació per a la ciutadania global al nostre país, Entrepobles té com un dels seus objectius la defensa del territori i els béns naturals, i la sostenibilitat ambiental, tant en els projectes als que donem suport en la cooperació internacional, com en els projectes d’educació que treballem al nostre país.

Les al·legacions presentades apunten, entre altres, les següents consideracions:

Que la tramitació de la petició d’un permís d’investigació minera mitjançant el tràmit d’EIA (Avaluació d’Impacte Ambiental) simplificada, no s’havia d’haver admès per incompatibilitat total, atenent que si es tramita el permís d’investigació s’admet la part inicial que pot donar lloc a la sol·licitud d’explotació.

A més la fase de sondeig ja suposa obrir 6 perforacions d’uns 150 metres de profunditat, aproximadament, en unes roques calcàries totalment fracturades en una zona altament sensible ambientalment..

– Que l’informe del Parc Natural de l’Alt Pirineu sobre el permís d’investigació minera, signat el 8 d’abril de 2017, fa referència als riscos que comportaria una activitat minera al vell mig del Parc Natural i conclou de forma irrebatible, que l’activitat seria del tot incompatible informant-lo DESFAVORABLEMENT.

– Que cal tenir en compte l’informe del Ministeri del Medi Ambient de França sobre els impactes demostrats especialment en la qualitat de les aigües i la toxicitat per amiant en l’explotació d’una mina en la mateixa àrea, a la zona veïna de l’Arieja a França al nord del coll de Salau, a escassa distancia d’on es vol fer la investigació minera al sud, al Pallars Sobirà, on ja va haver unes mines de wolframi, que van funcionar des de l’any 1970 fins al 1985.

–  Que el document ambiental presentat juntament amb la sol·licitud del permís d’investigació conté importants falsedats i inexactituds.

– L’ afectació a un patrimoni natural únic. Tenint “present que les espècies de fauna prioritàries, que són aquelles que es troben més amenaçades, tenen reflectit en la Directiva 92/43/CEE un paper de màxima protecció, que exigeix als estats membres a prendre totes les mesures necessàries a la millora de la seva conservació, així ho recull l’article 6.1 de la Directiva 92/43/CEE”. La zona afectada, es sense cap mena de dubte un dels espais naturals mes ric en biodiversitat de tot el massís Pirinenc, on es troben algunes de les especies que requereixen la màxima protecció.

– Els impactes socioeconòmics irreversibles als sectors bàsics que sostenen l’economia d’un municipi rural d’alta muntanya com el de l’Alt Àreu, amb 405 habitats, com la ramaderia, l’agricultura i el turisme rural i de muntanya, ja que considerem que l’explotació minera prevista és incompatible amb la sostenibilitat d’aquestes activitats.

A més d’aquestes al·legacions presentades per les entitats, algunes entitats científiques han emès pronunciaments crítics amb el projecte, com és el cas de  la Societat Internacional de Geologia i Mineria Ambiental per al Desenvolupament i l’Ordenament, que ha emès la declaració que es pot consultar en aquest enllaç.

A nivell polític en trobem amb la gran contradicció que, tal com informava l’informatiu digital Jornal.cat el passat 5 d’agost, mentre el passat 20 de juliol el Ple del Consell Comarcal del Pallars Sobirà va aprovar, per unanimitat de tots els grups, una moció de rebuig als projectes miners, presentada per la CUP. Per l’altra banda, a la Comissió d’Empresa del Parlament, els vots en contra d’ERC i JxCat juntament amb l’abstenció de C’s rebutjaven una Proposta de Resolució, presentada per Catalunya en Comú-Podem, i que anava en la mateixa línia que la moció aprovada al Consell Comarcal. Salvem Salau ha denunciat la manca de connexió dels diputats amb el territori afectat.

Des del darrer mes de setembre la plataforma Salvem Salau va anunciar mobilitzacions contra el projecte miner a la Vall de Bonabé, ha arribat el moment de la mobilització social per fer sentir la veu del territori i lluitar contra l’especulació i l’explotació dels nostres recursos (Europa Press, 17 de setembre de 2018).

Dins d’aquest procés de mobilització social s’inclou la coordinació amb la plataforma Stop Mine Salau, de la vessant nord del Pirineu, amb un procés de mobilització comarcal més avançat, per tal de fer un front comú davant les autoritats europees.