Informe “Patrons de criminalització de moviments socials i defensores de drets humans a Amèrica Llatina i València”
Des de Entrepueblos i en col·laboració amb l’alumnat de Clínica Jurídica per la Justícia Social de la Universitat de València publiquem l’informe “Patrons de criminalització de moviments socials i defensores de drets humans a Amèrica Llatina i València”
Descargarre a través d’aquest enllaç el informe (solo en castellano)
Com ha respost el sistema a la lluita de les defensores del medi ambient a Colòmbia o Hondures i a la resistència del Forn de Barraca en Alboraia? Com s’ha reprimit al col·lectiu feminista Demus de Perú i a l’Assemblea Feminista de València? ¿Qué sufren los periodistas que informan sobre estos temas en Nicaragua, México y València?
En els últims anys, els moviments socials, col·lectius feministes i defensors de drets humans estan sent víctimes de fortes campanyes d’estigmatització i criminalització. Malgrat tenir particularitats diferents en funció del context i la conjuntura local, hi ha patrons comuns de criminalització en els moviments socials als moviments socials llatinoamericans i valencians.
Entre els casos que parlem dins de la recerca estan la persecució i criminalització de defensors i defensores dels pobles indígenes i afrodescendents, de Guatemala, El Salvador, Colòmbia, el Brasil, el Perú, Hondures, entre altres.
Dins de la part del País València hem comptat amb els testimoniatges d’activistes Forn de Barraca, Assemblea Feminista y Cuidem Benimaclet, Comissió Ciutat Port, La Directa y Antimilitaristes MOC.
Els resultats d’aquesta recerca poden servir de base per a establir propostes per al debat i incidència i reconèixer les estratègies que, mitjançant la repressió, impedeixen l’exercici dels drets a la protesta social i a la defensa dels drets humans.