Feminismes
Documentals

DONA’M CINE, Dona’m Feminismes. Concurs internacional de curtmetratges feministes

ACTE CLOENDA DONA’M CINE, Dona’m Feminismes. Concurs internacional de curtmetratges feministes

DONA’M CINE és un concurs internacional de curtmetratges realitzats per dones que vulguin expressar-se a través del llenguatge audiovisual amb una perspectiva feminista. Se celebra bianualment a través d’Internet, per tal de reivindicar i celebrar la importància de les narradores feministes en el món audiovisual, sempre a través de les seves mirades feministes i diverses, orientades cap a la transformació social i crítiques a l’heteropatriarcat, que ens expliquen històries transversals i sorores, per i des de la transformació ecosocial i les resistències creatives.

Aquest festival va néixer el 2010 com a iniciativa d’Entrepobles, associació de cooperació, solidaritat internacional i educació emancipadora, compromesa amb els feminismes i altres moviments socials, i Doble Banda, productora amb una àmplia experiència en cinema i documentals de contingut social.

Aquest any 2021, amb la V edició de DONA’M CINE, concurs internacional de curtmetratges feministes, hem celebrat 10 anys d’existència. Cinc edicions realitzades i més de 500 curtmetratges presentats de més de 20 països.

Des d’Entrepobles ha estat un privilegi impulsar i formar part d’aquesta comunitat. Ha significat un aprenentatge continu des de la primera edició, en què gairebé no teníem referents de concursos online i les xarxes socials acabaven de néixer.

En aquest camí, el compromís de totes les persones i entitats col·laboradores ha estat crucial en la difusió del concurs i ha arribat així a més cineastes i col·lectius feministes, augmentant la riquesa de mirades i teixint relacions d’acompanyament.

No podem oblidar que quan llançàvem aquesta V edició de DONA’M CINE, el món estava en “emergència sanitària” provocada per la pandèmia de la COVID-19, i que els seus impactes s’han sumat als ja provocats al llarg de dècades per la crisi alimentària, energètica, de les cures, crisi econòmica i financera, crisi migratòria i de persones refugiades, crisi climàtica i ecològica. Per això mateix, en aquesta V edició, les temàtiques a concurs han continuat enfocades als sentiments, accions i valors dels feminismes diversos: transversalitat, interseccionalitat, sororitat, transformació ecosocial, resistències creatives, crítica al capitalisme i a l’heteropatriarcat.

En aquesta V edició 135 cineastes van presentar les seves obres produïdes entre el 2018 i el 2021, reflectint les diverses realitats de 17 països, entre els quals es troben: Espanya, Xile, Argentina, Perú, França, Panamà, Bolívia, Nicaragua, Colòmbia, Hondures, Cuba , Andorra, Guatemala, Veneçuela, Brasil, Equador i Suècia, sumant-se així a aquesta aventura compromesa des de fa deu anys amb els feminismes a través del cinema.

Curtmetratges que transmeten les veus de les dones a través de la imatge, cineastes aportant noves històries i diferents pràctiques de creació. El món no es pot comprendre sense la diversitat de mirades de les dones i des de tots els feminismes. En un panorama audiovisual dominat per les visions androcèntriques, sexistes, racistes, capacitistes, fer cinema és un acte de resistència, de rebel·lia, un acte polític.

Els 135 curts presentats en aquesta V edició, els finalment seleccionats (52), els finalistes (9) i premiats (3) ens connecten amb les nostres àvies, les seves experiències, frustracions i lluites; també amb els nostres cossos, els nostres plaers, territoris en perill i sota control. Ens parlen de desitjos profunds, de les realitats viscudes i les somiades, a través dels diversos gèneres, les cineastes tant amateurs com professionals, s’apropien del relat, transformen els discursos dominants i creen nous referents.

DONA’M CINE va ser concebut amb aquest propòsit, ser una plataforma de creativitat i cultura on-line, de construccions col·lectives i de mirades feministes diverses, i de construcció d’un espai per fer visibles produccions audiovisuals que no tenen lloc als mitjans de comunicació convencionals.

Les entitats col·laboradores d’aquesta V edició que ens han acompanyat han estat: Dones Visuals, FemArt, Ca la Dona, La Bonne – Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison, DEMUS Perú (Estudio para la Defensa de los Derechos de la Mujer), Institut de Drets Humans de Catalunya, SICOM – Solidaritat i Comunicació, Zumzeig (Cine-Cooperativa) i hem comptat amb el suport de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament. Col·laboradores que han tornat a confiar en DONA’M CINEMA com un projecte essencial per a la transformació social feminista.

El passat dijous 21 d’octubre de 2021 vam celebrar als cinemes Zumzeig de Barcelona l’acte de cloenda i entrega de premis de la V edició de DONA’M CINE, gala que es va poder seguir en directe per streaming.

L’acte es va estructurar en tres parts, en primer lloc, es van projectar els curts finalistes, nou obres que van ser molt ben valorades pel jurat i el públic i que són una mostra dels diferents gèneres presents al concurs, l’animació, el documental i la ficció. Nou curts que ens interpel·len des de les seves diverses temàtiques, i que són un exemple de creativitat, feminismes i resistències:

UNA RECETA FAMILIAR de Lucía Paz (Argentina), CULTURA DE LA DELGADEZ de Nina Marchi (Argentina), BAJO LA CUEVA de Gabriela del Pilar Koc Góngora (Perú), CAPTURANDO EL TIEMPO d’Itzel Sarmientos Roque (Mèxic), CONFINEMENT RAP Staiano (Espanya), ALEINAD de Daniela Cáceres López (Colòmbia), BEEF d’Ingride Santos (Espanya), ¿CÓMO FUE TU VIDA, ABUELA? de Claudia Estrada (Espanya) i YOCUERPOTERRITORIO de Camila Silva (Brasil).

Tot seguit es va passar al moment clau de l’esdeveniment amb el lliurament de premis d’aquesta V DONA’M CINE i la projecció dels tres curtmetratges premiats:

Premi del Públic per a MEMÒRIA DE LES OBLIDADES de Marta Arjona, Maite Blasco i Raquel Rodríguez (Tarragona) amb un total de 1.365 vots rebuts del total de 6.100 vots emesos per part del públic. Aquest curtmetratge experimental de vídeo dansa està basat en fets reals. Rendeix homenatge a les dones que van morir al convent-presó de les Oblates de Tarragona a causa de les dures condiciones carceràries durant la repressió franquista. Una història narrativa i audiovisual que dóna veu al nostre passat més recent.

Premi Berta Cáceres per a CUIDANDERAS: Hermanas del Altiplano de Gabriela Elena Arnal Sandia (Colòmbia). Premi que va lliurar Miriam Miranda, coordinadora general de l’Organització Fraternal Negra d’Hondures (OFRANEH), amiga i companya de Berta Cáceres.

Vam comptar amb la participació de Judith Muñoz Saavedra, membre del jurat de la IV edició de DONA’M CINE, acadèmica, feminista i activista pels DDHH, que ens va recordar la importància d’aquest premi en la trajectòria de DONA’M CINE. Des de la tercera edició del concurs es posa el focus en les dones activistes i defensores dels drets de les dones, de la seva col·lectivitat i dels béns comuns de la natura, mentre que la seva criminalització és un fenomen global en creixement, amb tendències que s’expressen en diferents graus i contextos. El Premi Berta Cáceres es consolida una edició més, a través del curtmetratge guanyador en aquesta V edició, on reconeixem l’esperit i la força de Berta Cáceres.

Premi del Jurat per a Y TÚ TAN FELIZ  de Penélope Fortunatti (Xile), lliurat per dues de les cinc integrants del jurat d’aquesta V edició, Carme Clavel, Heidi Ramírez, Teresa Sanz, Leticia Moy i Sílvia Subirós, destacant del curtmetratge la presentació visual del contingut, que apunta a la barbàrie històrica de l’avortament clandestí de les dones i l’esdeveniment de l’experiència abortiva d’una dona actual.

El dret de les dones a l’avortament lliure i gratuït és una vindicació transversal als moviments feministes des dels seus orígens. Totes sabem que la qüestió de l’avortament lliure no està resolta a molts països i segueix sense estar totalment resolta a cap país.

La presentació del tema, tan antic com important, és molt original, surt dels tractaments tòpics i ens interpel·la a no oblidar-lo, a tenir-lo sempre present en les nostres lluites com a símptoma de la manca de llibertat de les dones, del dret fonamental del propi cos i com a senyal fonamental, per tant, de la pervivència del domini patriarcal.

Aquest acte de cloenda i entrega de premis de la V edició de DONA’M CINE tancava una etapa intensa de treball, però en paraules del comitè organitzador, suposava un fins aviat amb la il·lusió i la convicció que, amb el nostre compromís amb els feminismes , amb les defensores de DDHH i amb el cinema amb perspectiva feminista ens permetrà tornar amb una nova edició.

ACTE CLOENDA V EDICIÓ: DONA’M FEMINISMES.


V EDICIÓ: DONA’M FEMINISMES. DONA’M CINE