Guia didàctica: Emergència climàtica
Fotografia portada: Joana Bregolat i Campos
Presentem la Guia didàctica Emergència Climàtica, una proposta per abordar l’emergència climàtica des de la complexitat, a partir de diversos llenguatges i mirades, i procurant transversalitzar la temàtica en els diferents àmbits i esferes de la vida. Aquesta guia l’hem elaborat Entrepobles i Edualter.
La proposta didàctica està enfocada a l’alumnat de segon cicle de l’ESO i de Batxillerat. Es concreta en 8 propostes pedagògiques, que mitjançant activitats i recursos busca transversalitzar la temàtica en els diversos àmbits de la vida des de la justícia global.
Consulta la unitat didàctica Emergència Climàtica en aquest enllaç
Hem elaborat Entrepobles i Edualter la unitat didàctica EMERGÈNCIA CLIMÀTICA:
Actualment l’estem portant a la pràctica amb alumnes de 4t de l’ESO de l’Institut 4Cantons del barri del Poble Nou a Barcelona (del 22 de març al 30 d’abril), en paral·lel al procés de finalització de l’edició i maquetació de la mateixa.
Destaquem que per a l’elaboració de la guia hem comptat amb la revisió i aportacions de Carmen Sala i José Antonio Antón, membres d’Entrepobles, així com docents del Grup de Treball EduGlobalStem a través d’Edualter i, destacar molt especialment que s’han implicat des de l’inici del procés algunes joves de Fridays For Futur Barcelona. Aquest treball col·lectiu ens ha permès afegir solidesa al material pedagògic.
En aquest procés de construcció del material estem treballant també en un complement a aquesta unitat didàctica adreçada a professionals docents, que posarem en pràctica del 5 al 9 de juliol a l’Escola d’Estiu Rosa Sensat. I que incorporarem, amb les adaptacions que corresponguin, a aquest material inicial.
Respecte a la Unitat Didàctica Emergència Climàtica, que ja la tenim publicada i a disposició de les persones, centres educatius, de formació en el lleure, col·lectius, etc., compartir que aborda tot un seguit de temàtiques a través de propostes metodològiques i activitats i materials complementaris, en cas que es vulgui aprofundir, que són adaptables a l’espai-temps així com al públic al que ens anem dirigint i acompanyant (alumnat, professorat, altres vinculats a moviments o grups climàtics, que treballin per la justícia global: social, climàtica, ambiental, de cures, …).
A continuació breu descripció de l’estructura i continguts que li donen forma:
EMERGÈNCIA CLIMÀTICA (EC)
Proposta didàctica per a les joves d’educació secundària. Activitats i recursos per a transversalitzar la temàtica a diversos àmbits de la vida des de la justícia global.
- Breu descripció
Abordar l’EC des de la complexitat, a partir de diversos llenguatges i mirades. Pensada per a que també es pugui desplegar com a procés globalitzat que permeti treballar competències curriculars de diverses àrees, i no exclusivament des de les àrees científiques.
Aquesta descripció incorpora: Finalitats educatives i consideracions metodològiques
- Activitats:
Estructura de les activitats:
. Nom . Tipus . Objectius . Continguts . Desenvolupament . Material . Avaluació
. Material complementari
Activitats:
A0 à Coneixements previs
A1 à Identificació i reflexió situació actual
A2 à La temperatura emocional
A3 à La peixera pel clima
A4 à Salut i ecodependència
A5 à Transicions i projectes vitals
A6 à Existeix la pràctica perfecta?
A7 à Activitat Final – Passem a l’acció!
La guia didàctica està a disposició de professionals docents, centres educatius, centres de formació en el lleure, col·lectius, etc.
Aquí puedes ver la presentación realizada en la Sede Universitaria Ciudad de Alicante
▶️ PRESENTACIÓN DE LA GUÍA DIDÁCTICA DE EMERGENCIA CLIMÁTICA. ENTREPOBLES ALICANTE
Escriu-nos a:
Entrepobles educacio@entrepobles.org www.entrepobles.org
Edualter www.edualter.org edualter@pangea.org