El 28 juny Dia Internacional de l’Orgull LGTBI+ es commemora la diversitat sexual, afectiva i de gènere

El 28 Juny Dia Internacional de l’Orgull LGTBI+ se celebra mundialment en commemoració dels disturbis de Stonewall del 1969, per reafirmar el sentiment d’orgull de les persones amb les orientacions sexuals i identitats de gènere marginades i reprimides, i per visibilitzar la seva presència a la societat i les seves reivindicacions.

En defensa de drets i llibertats dels col·lectius LGTBI+, en la lluita contra la LGTBI-fòbia i en el reconeixement de les diversitats sexuals i de gènere.

A més d’un terç dels països del món les relacions amoroses consensuades entre persones del mateix sexe es consideren delicte, cosa que exacerba prejudicis i exposa milions de persones a patir xantatge, ser detingudes o empresonades. En molts casos, la manca de protecció jurídica adequada, juntament amb les actituds hostils de la població, porten a una discriminació generalitzada contra les persones LGTBI+, que es manifesta en l’acomiadament dels llocs de treball, l’assetjament d’estudiants i la seva expulsió dels centres d’ensenyament i la denegació de serveis de salut essencials.

Diversos informes d’ACNUR relaten les violències, detencions i tortures, i la necessitat de protecció internacional com a persones refugiades, amb accés a tots els drets socials, salut, educació, etc.

Tot i que a l’estat espanyol s’avança en drets democràtics per a les persones (LGTBI+) en els aspectes polítics, social, educatiu, sanitari, etc., queda molt per a fer. Es tracta d’uns drets que són fruit de molts anys de lluites i que s’han de defensar dia a dia i des de tots els àmbits, seguint el fil rosa de les persones LGBTI+ que el 1969 van liderar la revolta de Stonewall fartes de la repressió policial i de l’exclusió social que patien.

Les lleis que s’han legislat i promulgat es conjugen com a eines clau per adoptar accions positives que facilitin la vida i el desenvolupament personal i professional de les persones LGTBI+ sense haver de renunciar a la seva identitat, sense amagar-se per accedir a l’ocupació, poder formar-se o promocionar i sol·licitar els beneficis socials existents a l’empresa.

Però l’aprovació de les lleis no és suficient. Perquè les lleis siguin eficaces cal aplicar-les, portar-les a efecte, cosa que es tradueix en conèixer-les, tenir-les presents en la vida diària per poder fer front a actituds, accions o comportaments LGTBIfòbics de manera que no tinguin cabuda en cap esfera de la vida.

La realitat ens interpel·la. No és possible oblidar que els atacs dels que han obstaculitzat l’avenç dels drets LGTBI+ a l’estat espanyol s’estan tornant més crus i violents, emparant-se en el rumor i la mentida. Sobretot, ara que estem veient com avancen la dreta i la ultradreta no sols al nostre país, on amenacen de portar la seva LGTB-fòbia al govern de les institucions, sinó també en l’àmbit internacional.

A tot el món s’impulsen mobilitzacions i accions des de la societat civil per a visibilitzar greus violacions de drets humans[1] de les persones LGTBI+, evidenciar la impunitat i fer una crida als estats en la seva obligació d’impartir justícia i reparació lliure de discriminació.

Entrepobles-Entrepueblos-Entrepobos-Herriarte sempre ens hem compromès, especialment, amb el treball de les nostres organitzacions feministes aliades en els diferents països d’ Abya Yala [2], que en el seu dia a dia enfronten la impunitat en els casos de discriminació i violència per orientació sexual i de gènere que afecta la població LGTBI+, exercint el seu dret a la justícia i la reparació, així com disminuir l’arbitrarietat que acompanya a les seves denúncies.

Reivindiquem uns drets LGTBI+ que han d’interpel·lar el conjunt de la societat, perquè s’exerceixin i es defensin de manera col·lectiva.

Uns drets humans per a les persones LGTBI+ que des de les institucions públiques i multilaterals s’han de preservar a partir del desplegament de polítiques públiques que garanteixin que l’orientació sexual i la identitat de gènere no condicionin la vida de les persones en una societat binària i heteronormativa, que sovint exclou la diversitat sexual i de gènere, i vulnera els drets de les persones LGBTI+

Moltes persones viuen en la intersecció de múltiples formes de discriminació, les persones LGBTI+ poden sofrir discriminació per motius d’identitat de gènere o orientació sexual, i opressió a causa del seu origen racial, classe, casta, religió, ètnia, (dis)capacitat o edat. Per a lluitar contra els sistemes que oprimeixen a les persones LGBTI+, hem de desmuntar tots els sistemes d’opressió, entre ells, el racisme, el capacitisme, el sexisme, la xenofòbia… o el classisme.

Ens agradaria celebrar el 28 de juny “l’Orgull” d’una societat diversa, plural, generosa, acollidora, que reclama l’equitat legal real i que vol viure de forma lliure i plena independentment de quina sigui la seva diversitat afectivosexual o la seva diversitat familiar.  Una societat unida que planta cara a les polítiques reaccionàries i vol viure la seva vida sense por.

Donem suport als activismes LGTBI+ que impulsen mobilitzacions i accions per a: 

  • Instar el Govern de l’Estat espanyol a considerar de manera urgent el dret d’asil i la protecció de les persones LGBTI+ que es troben en situació de vulnerabilitat als països d’origen i d’aquelles que no han pogut regularitzar la situació administrativa
  • Continuar avançant en la formació específica del professorat en matèria de diversitat i de la realitat LGBTI+, també en l’àmbit de l’educació física i de la pràctica esportiva, per afavorir la creació d’espais segurs i de confiança per a l’alumnat LGBTI+.
  • Fer front a les campanyes de desinformació i discurs d’odi que promouen sectors conservadors i fonamentalistes del nostre país i que provoquen violències, assetjaments, fòbies contra les persones LGTBI.
  • Millorar l’accés a un sistema de salut integral, igualitari i just per a totes les persones, independentment de quin sigui el seu gènere, identitat o orientació sexual.

Construïm juntes una societat que, com reivindiquem des dels feminismes, posi la vida i les cures en el centre. Una societat antipatriarcal, antiracista, anticolonial, i lliure de LGTBI-fòbia. Una societat lliure de tota mena d’opressions, respectuosa amb la diversitat, que reconegui drets, per a poder viure en llibertat. Volem estar amb les gents que a tot el món treballen infatigablement per a fer d’aquest planeta un lloc millor.

ELS DRETS LGTBIQ+ SÓN DRETS HUMANS!
SISTEMES DE PROTECCIÓ INTERNACIONAL PER A PERSONES LGTBI+!
DRET A UNA VIDA DIGNA QUE MEREIXI SER VISCUDA, SENSE DEIXAR A NINGÚ ENRERE!

Descarrega aquí el manifest en asturiano


[1]  En aquest sentit, es destaquin dues resolucions històriques del Consell de Drets Humans de Nacions Unides sobre el tema dels “Drets Humans, Orientació Sexual i Identitat de Gènere”. El juny de 2011, els Estats a través del Consell van adoptar per primera vegada un document que feia referència explícita a les violacions als drets humans amb base en l’orientació sexual i identitat de gènere i a l’obligació estatal de protegir, preservar i restablir aquests drets a ser vulnerats. El setembre de 2014, els Estats van aprovar una segona resolució la qual brinda una rellevant plataforma d’acció per al combat a la violència i la discriminació basada en l’orientació sexual i identitat de gènere dels individus.

[2] En coherència amb els nostres valors de cooperació i solidaritat internacionalista com és el cas de l’organització feminista peruana DEMUS DEMUS – Estudio para la Defensa de los Derechos de la Mujer amb Justicia ArcoIris.