Comencen les audiències sobre la proposta de delicte d’ecocidi en el Parlament català

Dijous passat, 18 de gener, va començar en el Parlament de Catalunya el període d’audiències perquè organitzacions, grups socials i experts puguin realitzar ponències entorn d’una Proposta de Llei per a incorporar el delicte d’ecocidi al Codi Penal estatal, que ja va tenir el primer vistiplau en un debat a la totalitat el passat 26 de juliol. El tràmit de les audiències forma part del procediment d’aprovació al text final que qualsevol proposta de llei presentada en el Parlament català ha de travessar abans de ser portada a la Mesa del Congrés dels Diputats.

A la compareixença van acudir representants de cinc partits polítics (1), que van fer preguntes als ponents respecte als principis i els criteris sobre els quals es basa aquesta proposta de Llei d’Ecocidi. Stop Ecocidi va ser convocada a participar en aquesta primera audiència, i va ser representada per Jojo Mehta, Directora Executiva de Stop Ecocidi Internacional (que va tenir una intervenció en vídeo) i per Maite Mompó, Directora de Stop Ecocidi en parla hispana. També va intervenir Josep Maria Mallarach, President de l’associació Silene i Doctor en biologia.

La següent compareixença de la jornada va comptar amb la presència d’Antoni Pigrau Solé, del Centre d’Estudis del Dret Ambiental de Tarragona, i de Susana Borràs Pentinat, professora de Dret Internacional Públic i Dret de la Unió Europea de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona.

Aquesta Proposta de Llei d’Ecocidi segueix de prop la definició jurídica d’ecocidi elaborada per un Panell d’Experts Independents en 2021, que va ser convocat per la Fundació Stop Ecocidi, i que s’ha convertit en el referent a nivell mundial per a la tipificació d’aquest delicte.

Segons Maite Mompó, “malgrat que en l’Estat espanyol està tipificat el delicte ecològic, és evident que la legislació penal amb què ara comptem no resulta eficient per a prevenir els pitjors danys al medi ambient. Prova d’això és que els greus danys extensos i duradors a valuosos ecosistemes han continuat produint-se, com evidencien els casos de la Mar Menor i de Doñana. La introducció del delicte d’ecocidi servirà per a reforçar la legislació ja existent ajudant a protegir el nostre medi ambient d’una forma més efectiva.”

Alex Guillamón, portaveu de Entrepobles, ha declarat que “Aquesta iniciativa parlamentària respon a la demanda de més de 80 entitats ecologistes i socials catalanes, i s’inscriu en un moviment internacional en que cada cop més països s’hi estan sumant, un dels darrers posicionments ha estat el del Parlament europeu.”

Precisament en aquests moments, es continua desenvolupant a les costes de Galícia una tragèdia de grans repercussions ambientals per la seva afecció als éssers i ocells marins, amb l’abocament d’unes 26 tones de pèl·lets de plàstic procedents d’un vaixell amb bandera de Libèria. Només disposant de legislacions internacionals més dures es podrà evitar que episodis com aquest tinguin lloc. Per això, és necessari tant el desenvolupament de lleis específiques de protecció i de prevenció, com succeeix en aquest cas per als oceans, com el reconeixement del crim d’ecocidi en la Cort Penal Internacional per a reforçar tota la legislació present i futura.

————————————————————————————————

(1) Silvia Paneque Sureda (Socialistes i Units per avançar); Eugeni Villalbi Godes (Esquerra Republicana); Salvador Vergés i Tejero (Junts per Catalunya); Dani Cornellà Detreill (Candidatura  D’Unitat Popular); i Marina Bravo Sobrino (Ciutadans)

 

Per a més informació (premsa i entitats ambientals):