Per què és important la sentència contra l’estat del Perú en el ‘cas Crissthian’?

“Ens servirà per a afrontar el context ultraconservador que estem vivint, va explicar Crissthian Olivera després de conèixer-se la resolució”.

La sentència de la Corte Interamericana de Derechos Humanos en el ‘cas Crissthian Olivera Fuentes vs. Perú’ és històrica per a la comunitat LGTBIQ+ al país andí i tindrà implicacions en les polítiques i la regulació dels drets humans del col·lectiu.

Estableix que l’Estat peruà és responsable internacionalment d’haver discriminat a Olivera per la seva orientació sexual, a causa de les respostes administratives i judicials que va brindar davant la denúncia que va realitzar, fa 18 anys, quan va ser expulsat d’un supermercat per, suposadament, mostrar “afecte” a la seva parella. Concretament, determina que l’Estat peruà va violar els drets a la llibertat personal (Art.7.1), garanties judicials (Art.8.1), vida privada (Art.11.2), igualtat davant la llei (Art.24) i protecció judicial (Art.25.1) de la Convención Americana de Derechos Humanos.

Tal com explica DEMUS, organització que lidera la campanya  Justicia Arco Iris, en la qual col·laborem des de Entrepobles, l’Estat peruà com a responsable internacional haurà d’encarregar-se de:

  • Una campanya informativa anual per a sensibilitzar i conscienciar sobre drets LGTBIQ+
  • Un pla pedagògic integral en matèria de diversitat sexual, de gènere, igualtat i no discriminació, amb perspectiva de gènere i drets humans de persones LGTBIQ+ en l’àmbit de consum.
  • Una política pública per a monitorar i fiscalitzar que les empreses i els seus treballadors compleixin amb la legislació nacional així com amb els estàndards interamericans sobre igualtat i no discriminació.

A més, la Corte IDH va reconèixer que, com a resultat de la denegació de justícia, es va veure afectada la salut mental d’Olivera, ja que “va patir un profund sofriment i angoixa en detriment de la seva integritat psíquica i moral“. Així, com a part de les mesures de reparació, es va establir que l’Estat peruà brindi tractament psicològic/psiquiàtric a la víctima.