CETA: un gran retrocés pels nostres drets ambientals, socials i laborals

Dimecres 15 de Febrer.

La Campanya No al TTIP, CETA i Tisa lamenta que avui s’hagi ratificat al Parlament Europeu el CETA (Comprehensive Economic and Trade Agreement), l’acord comercial signat per Canadà i la UE el passat 30 d’octubre. Ho han ratificat els vots de conservadors, socialdemòcrates i liberals i han votat en contra l’Esquerra Unitària, els Verds i alguns socialdemòcrates. En total 408 vots a favor, 254 en contra i 33 abstencions.


(Imágenes de la movilización en Strasburgo de hoy 15 de febrero)

“Quan tots els altres arguments fracassen, l’únic que els queda és dir que hi ha valors compartits amb el Canadà o que votar contra un acord com el CETA seria donar suport a Trump – però ja no és tan fàcil enganyar-nos pel que fa al lliure comerç i és una vergonya reduir el debat a arguments tan simplistes” denuncien membres de la Campanya No al TTIP.

Les organitzacions socials, ambientals, sindicats i altres sectors professionals recorden que encara que el CETA hagi estat aprovat a l’eurocambra, és ara el moment dels parlaments estatals de bloquejar el procés de ratificació. No podem permetre que un tractat de comerç i inversions governi i redueixi les nostres normes socials, ambientals o laborals. Ara més que mai és urgent l’organització social per fer front a un model de globalització fracassat que únicament augmenta la desigualtat i accelera el canvi climàtic, degradant encara més les condicions de vida i aplanant en camí a l’extrema dreta.

Els defensors del CETA – incloent el Partit Popular, Ciutadans i el Partit Socialista – han seguit presentant fins a l’últim moment com “un gran acord que millorarà l’intercanvi de béns i serveis entre parts, creant riquesa i facilitant la creació d’ocupació” tot i que la comissió parlamentària d’Ocupació i Assumptes Socials hagi emès una opinió en contra del CETA.

“Aquells que han votat a favor de CETA carreguen una gran responsabilitat històrica a l’esquena – hem de parar la concentració del poder industrial i financer” recorda el vicepresident del grup europeu de l’Esquerra Unitària Patrick Li Hyaric.

En la votació d’avui el que s’ha dirimit al Parlament Europeu és quelcom més que una votació sobre un acord comercial, s’ha votat el model socioeconòmic que pot imperar a Europa a les pròximes dècades, molt en la línia de les polítiques d’austeritat i retallades que estan patint les classes populars des de l’inici de la mal anomenada crisi econòmica.

La Campanya No al TTIP recorda que tot i el resultat de la votació, cap lluita està perduda. L’acord amb el Canadà té un obligat pas pels parlaments estatals i alguns subestatals, la seva tramitació ens pot portar algunes sorpreses. En aquest procés es tenim diferents oportunitats d’aturar-lo definitivament, atès que varis països mostren seriosos dubtes sobre la idoneïtat de la seva implantació i en alguns d’ells ja estan en marxa iniciatives ciutadanes per obligar a aprovar-lo via referèndum.

“Votar pel CETA és comprar gat per llebre” recorda l’eurodiputada Marie Arenas socialista Marie Arenas que seguirá treballant per assolir el vot en contra de la ratificació a Bèlgica.

La campanya NoalTTIP, que ha impulsat des de fa mesos accions i mobilitzacions en contra del CETA es reafirma en el seu posicionament, no només contra aquest tractat sinó també contra altres com el TTIP i el Tisa, manifestant la seva intenció de seguir treballant – davant del silenci dels gran mitjans de comunicació – per informar la població dels impactes que aquests suposen a les nostres vides quotidianes i sobre els nostres drets.