Cultopías, “IniciARTives” per canviar el món
Ja fa gairebé una dècada des que Entrepobles vam decidir crear Cultopías, un espai web on homenatjar, agrair i donar a conèixer a persones i col·lectius que posen les seves experiències creadores i generositat solidària a el servei de la transformació social i cultural.
Cultopías va néixer, impulsada amb aquesta pretensió de mostrar les diverses formes en què les disciplines artístiques s’acosten a les problemàtiques socials, que acompanyen la vida social i cultural als països objecte de la nostra preocupació, que serveixen de suport i reforç a la feina solidària i de denúncia que des d’Entrepobles volem impulsar. Ens referim a aquelles persones, entitats socials i col·lectius que fan del teatre, de la música, de l’escriptura, de la imatge, etc. la seva aportació a aquesta solidaritat i denúncia de la qual parlem.
Per incloure aquest apartat social, necessitàvem un nou espai que visibilitzés notícies, assenyalés enllaços a altres webs, donés a conèixer locals, artistes i les seves obres i informés d’estrenes culturals amb compromís social. Una eina difusora d’experiències artístiques i de trobada amb una mirada transformadora i uns objectius molt clars: fomentar la cooperació solidària i l’educació emancipadora a través de les disciplines artístiques i culturals, així com apropar i posar en valor el punt de trobada entre art i compromís social al servei de la solidaritat i el treball social com a eina de recursos per a la ciutadania global.
En aquests deu anys, Cultopías ha mostrat prop de mil notícies i creacions que esperem hagin servit almenys per donar a conèixer diferents experiències culturals transformadores al voltant del planeta. Algunes d’elles estan vinculades directament als col·lectius i moviments socials amb els que treballem o acompanyem en diferents països, moltes són també iniciatives professionals que amb la seva qualitat faciliten la comunicació.
Tanmateix, a les alçades de 2018 el sistema de publicació de Cultopías havia quedat obsolet i incompatible amb les noves versions del llenguatge de programació, i això feia que el web fos molt vulnerable. Aquestes circumstàncies “tècniques” ens van animar a repensar la web amb un nou disseny i un altre enfocament menys estàtic que la versió anterior, amb nous sistemes de gestió de continguts, amb un sistema de programari obert i lliure, d’acord amb els principis d’Entrepobles, i que s’adapta millor a l’ús de les xarxes socials.
Mitjançant el projecte “Cultopías, iniciatives per transformar a el món”, cofinançat per la Junta de Castella i Lleó, vam poder posar-nos a aquesta tasca.
Per a aquesta nova estrena, vam veure oportú recollir les consideracions dels representants de col·lectius de Castella i Lleó vinculats a l’art, a la gestió cultural i a ONG. Per a això, vam establir nombroses entrevistes presentant-los la iniciativa, recaptant propostes i suggeriments, i valorant la seva necessitat. D’aquesta manera va sorgir aquest projecte, que des del seu origen va ser creat a manera de motxilla o sarró on reunir “IniciARTives” “artivistes”, experiències artístiques o esdeveniments culturals, nacionals i internacionals, que acompanyen i posen veu a les lluites dels moviments per la justícia social.
Els continguts de la nova Cultopías consisteixen en hipervincles a PDF que ja són públics, tràilers que figuren a les webs oficials, espais públics de lliure difusió i/o Creative Commons. Cap enllaç es vincula a obres protegides per drets d’autor-a, i tots són sense ànim de lucre. En aquest punt, també cal ressaltar que les il·lustracions de Pep Boatella www.pepboatella.com són creacions originals realitzades específicament per a Cultopías, per a les que comptem amb la seva cessió d’ús.
Amb ell vam realitzar la presentació pública de la nova Cultopías a Castella i Lleó, juntament amb un seguit d’activitats entrellaçades amb els objectius del web en diverses localitats de Castella i Lleó comptant amb la col·laboració de l’activista dels drets de les dones i lideresa indígena guatemalenca, Lolita Chávez, amb La Otra, cantautora i música involucrada amb els moviments socials i el feminisme, presentada per les cantants val·lisoletanes Llei Mostassa, així com amb l’àcida ironia i afilat humor sarcàstic d’Irantzu Varela, introduïda per Susana Rioseras, polifacètica creadores artística burgalesa.
I és que en aquests temps estranys que ens ha tocat viure, s’ha fet més palpable si escau la necessitat d’aquest tipus d’iniciatives “IniciARTivas” “artivistes”, que treballen, abans i després de la COVID-19, en pro de la transformació social, per potenciar la veu de col·lectius i persones preocupades pels problemes socials apressants, models i ritmes de vida que hem portat fins ara, tremendament injustos i fràgils, que ens porten a creure, ara més que mai, en la necessitat d’estimular la creativitat i la comunicació col·lectiva mitjançant la paraula, el cos i la interacció a través dels mitjans disponibles, per fer efectiva la necessitat de generar consciència social i exigir compromisos als qui ens governen.
El nostre afany resideix en poder donar una llarga continuïtat en el futur a aquest projecte, més dinàmic i proper, perquè tota la feina i bagatge acumulat a les nostres esquenes no caigui en sac trencat, i per a això necessitem les teves Cultopías. Perquè volem seguir avivant la flama de l’activisme i la mobilització ciutadana, continuar arribant a la gent, a un gran públic cada vegada més divers i inquiet a qui saciar les seves ganes de saber alhora que generem més fam de coneixements, d’expandir els seus horitzons culturals i ampliar les seves mirades cap a una visió més prismàtica i perifèrica de la realitat, a través d’altres existències. Vides carregades de problemes apressants que s’apilen en aquest sistema neoliberal i masclista que dóna més poder a les multinacionals extrtactivistes que als drets humans, i que alimenta crisi climàtiques que expulsen comunitats i pobles dels seus territoris provocant migracions que al seu torn tanquen portes a aquelles persones que es veuen obligades a migrar.
I a través d’aquest caminar arribem a tu que ens llegeixes, i que et mous a l’artivisme. Volem compartir amb tu aquest projecte, al què et convidem a participar. Acompanya’ns per poder apropar els teus coneixements i sabers, i qui sap … potser crear alguna cosa juntes.
Carolina Sáez, Elena Frare i Manuel Espinilla (Entrepobles Valladolid)