Des del moviment “Ens plantem” reclamem una transició agroecològica justa i urgent.

Des de Entrepueblos ens sumem a la campanya del moviment “Ens plantem”. En el dia de lluites globals llauradores, 17 d’abril, liderades per la Via Campesina, el moviment estatal Ens plantem, se suma a les reivindicacions de l’organització internacional per a reivindicar la necessitat d’una transició agroecològica urgent que afavorisca i faça costat a l’agricultura familiar i social. Davant la crisi actual de l’agricultura, el moviment advoca per la defensa de la sobirania alimentària, basada en la cura de les persones i els ecosistemes.

  • En el dia de lluites globals llauradores, 17 d’abril, liderades per la Via Campesina, el moviment estatal Ens Plantem, del qual formem part Entrepueblos, se suma a les reivindicacions de l’organització internacional
  • Ens Plantem reivindica la necessitat d’una transició agroecològica urgent que afavorisca i faça costat a l’agricultura familiar i social
  • Davant la crisi actual de l’agricultura, el moviment advoca per la defensa de la sobirania alimentària, basada en la cura de les persones i els ecosistemes

Amb motiu del Dia Mundial de la Lluita Llauradora, 17 d’abril, el moviment Ens Plantem, del qual formem part més de 50 organitzacions, reclamem la necessitat d’apostar per una transició urgent cap a mètodes de producció agroecològics, sostenibles i diversificats, baix projectes familiars pròspers i a petita escala. Reivindiquem, al seu torn, un sistema agroalimentari en mans de les persones agricultores i consumidores, que no estiga dominat pel poder de la indústria agroalimentària, els grans supermercats ni els lobbies de l’agroindústria. Les persones consumidores volen poder accedir fàcilment a aliments sans, produïts de manera justa i sostenible.

Aquest model agroecològic, que respon als reptes socials i ambientals actuals, cerca també la preservació de la biodiversitat i la pau amb justícia social, soluciones llauradores a la crisi alimentària i climàtica que es viu a Espanya i en altres llocs del món. Davant aquesta transició, des del col·lectiu també considerem imprescindible l’accés a la terra, preus justos per a les productores i les consumidores, la promoció de l’agroecologia i les llavors llauradores i la defensa de la sobirania dels pobles.

La disminució del nombre de persones agricultores, l’augment de la superfície de les explotacions de gran grandària i la disminució de les de petit i mitjana grandària o la distribució desigual de les ajudes de la Política Agrària Comuna (PAC), mostren la realitat d’un model imperant a Espanya: una agricultura sense agricultors, dominada pels mercats, els acords de lliure comerç, i normes i polítiques a mesura de l’agroindústria, que deixa arrere l’agricultura familiar i social basada en l’agroecologia.

Aquest sistema agroalimentari industrial continua impulsant la pèrdua de població rural, d’agricultura familiar i social, i la falta de relleu generacional. També comporta conseqüències ambientals greus, com l’augment de la contaminació de les aigües per l’agricultura intensiva i la pèrdua de biodiversitat. A això se suma l’impacte de la crisi climàtica i de biodiversitat sobre l’agricultura de petita i mitjana escala, amb pèrdues de fins al 80% segons el cultiu.

La agricultura familiar en España supone el 82 % de las explotaciones agrarias, y es fundamental para la cohesión social en el mundo rural, para el cuidado de la biodiversidad agraria que produce alimentos sanos y sostenibles, y para el desarrollo del modelo agrario socialmente justo y sostenible. Sobre esta agricultura deben centrarse el desarrollo de sistemas alimentarios sostenibles y resilientes ante la crisis ecosocial, climática y de biodiversidad.

Per això, des de les organitzacions que conformem La Via Campesina, així com des de Ens plantem, recordem la importància de fer costat a les finques familiars i socials a petita escala cap a una transició més sostenible i justa des d’un enfocament social, mediambiental i econòmic que enfortisca la sobirania alimentària.