La vida en flames
Per Elizabeth Peredo Beltrán (Bolívia)
Avui m’inunda la ràbia, el dolor i la desolació. L’Amazònia es crema, la Chiquitania està ferida de mort i sota el foc cremen també una part de les nostres esperances per a Bolívia i el món.
No se si aquests sentiments es podrien transformar en alguna cosa millor. De moment només fa mal i produeix una amargor líquida que em brolla pels ulls encara que no vulgui. Aquest sentiment de dolor profund s’ajunta com un riu amarg al malestar quotidià de respirar un aire enverinat a les ciutats, de prendre aigua insegura i fràgil, del risc d’aliments contaminats amb químics …, aquesta noció de vulnerabilitat que sembla acompanyar-nos cada vegada més i que se suma a l’horror dels crims contra les dones, la tracta de nens i nenes, de veure que la violència i la ideologia masclista van guanyant terreny, de veure el teatre surrealista i cínic dels polítics penjant com una estaca de l’absurd sobre les nostres caps. De sentir-me cada vegada més ostatge de decisions ignorants, estúpides i arbitràries sobre les nostres vides; sobre la meva vida i la dels éssers que estimo.
Ens hem convertit en víctimes d’un poder que s’imposa a força a cops de decret i d’acudits grotescos; que ens envolta amb discursos reivindicatius d’una nació que ja no existeix més, perquè s’ha fos amb el gran capital, amb el seu desig de poder absolut, amb el seu ideal de creixement infinit, amb les seves ànsies de modernitat egòlatra i falocèntrica i que transpira una subjectivitat inundada d’ignorància, ambició i impostura. Un poder que dissenya els paisatges de despulla en la comoditat d’una butaca toba i en vols cars en helicòpters d’ús privat. Una realitat “produïda” en l’ensopiment d’aquesta vida desacoblada de la vida. Perquè la ignorància i el poder del capital és obscè i en el seu desig ordena el disciplinament i el control sobre els cossos, “sobre tots els cossos”, com diu Eliane Brum, els de les dones, dels homes, dels nens, dels rius, de les aigües, de les selves, dels seus animals, de la terra.
Voldria creure que la ràbia i el dolor són avui una petita esperança perquè van néixer de l’empatia amb aquesta territorialitat estesa i dolorosa que ens arriba des de la Chiquitania. Milers d’animals calcinats, milers de persones afectades, milions d’arbres consumits. Més de mig milió d’hectàrees fetes cendra. La nostra Casa Gran en flames.
La destrucció sense remei del bosc chiquità i de l’Amazònia per causa de la desforestació ens condemna a una mort lenta per si no ho saben els que ens han portat a aquesta situació límit. El bosc, el Gran Chaco Chiquità i l’Amazònia és una font de vida perquè assegura els cicles de la biodiversitat, l’aigua, de la purificació de l’aire enrarit del planeta. L’Amazones és una font generosa i màgica d’aigua i humitat per al continent perquè els seus arbres la produeixen en forma de vapor en núvols que volen cap a altres regions amb el vent portant pluja, tendresa i vida a la terra. Antonio Nobre, estudiós apassionat de l’Amazones, afirmava fa un temps que aquests “núvols voladors” producte de la màgia i generositat dels arbres, podrien estar en perill per efecte de la desforestació i que aquest gran pulmó d’aire i vitalitat podria començar un procés de autodestrucció irreversible si la mida de la desforestació ultrapassa cert límit.
Aquest do de la terra -invisible com els pobles indígenes que tenen cura i protegeixen el bosc, invisible com el treball de les dones per tenir cura de la vida, invisible com la força i el valor de la gent per col·laborar- ha estat destruït. Les decisions de Morales i García Linera, en el cas bolivià, han conduït a una depredació del territori i del teixit social inèdites. Les seves apostes per l’etanol, la seva permissivitat amb els transgènics i la conseqüent expansió dels seus cultius, el seu estímul a la ramaderia a gran escala per a l’exportació de carn a la Xina, les seves normes per ampliar la frontera agrícola per a petits productors, les seves polítiques per ampliar la frontera gasífera i petroliera a la selva i fins i tot considerar el fràcking com a alternativa i, com a corol·lari, l’aprovació de la Llei 741 i el Decret 3973 que autoritza les “cremes controlades”, han estat accions crítiques que en la seva dinàmica han conduït al desastre .
Mai abans com ara hem viscut tanta violència contra la Natura. I els seus gestors no són conscients. És aquí on resideix el major perill: en la ignorància del dany i destrucció produïts per una acció pròpia; en la manca de límits allotjada en la cultura de la impunitat que sosté a la burocràcia de l’Estat Purinacional, allò que Hanna Arendt anomenaria la “banalitat del mal”.
Hem estat vivint adormits: “alguna cosa ens passa” diu la gent “ja no reaccionem”; “Abans un sol crit detenia als impostors, iniciava la rebel·lió”. Avui ens superen els mecanismes d’un poder que creix impune amb els altaveus de la parafernàlia populista. Després que ja gairebé tot està destruït, els principals responsables d’aquesta tragèdia elaboren una postveritat a l’estil Hollywood per reacomodar les fitxes del seu tauler. Abans que el foc, l’espectacularitat de l’Supertanker arribant salvador a la petita vila es converteix en el protagonista principal. El “canvi climàtic” comença a ballar a la boca dels negacionistes i no tindrà cap conseqüència.
Però la història pot ser implacable i Morales serà recordat des d’avui i per sempre com el major depredador indígena de l’Amazònia i el Chaco. Aquesta tragèdia provocada per la seva ambició política i econòmica autoreferencial i autoritària ha de ser documentada, explicada a les següents generacions. Ha de ser nomenada per aprendre que el poc que quedi s’ha de CUIDAR, restaurar, protegir. Per saber que el que compta no és l’intel·lecte impostor que maquilla la injustícia i la destrucció amb paraules com les de García Linera, sinó la consciència dels límits, de saber que el foc crema, que la manca d’aigua mata, que el masclisme denigra, que la violència destrueix, que l’ambició i el càlcul polític corrompen, que l’excés de temps en el poder és malsà i pot arribar a ser criminal.
Necessitem límits, ens diu la teòloga ecofeminista brasilera Ivone Guebara, i crec que la consciència d’aquests límits ha de ser construïda amb amor, però també amb rebel·lia i desobediència, amb la força de la indignació que neix d’un “ethos” de la cura de la vida, avui absent en els governs de la nostra Amèrica. No sé si encara hi som a temps.
Potser l’única esperança està en els nostres cossos que tenen la qualitat de la memòria, del moviment, de la interconnexió autoreflexiva i relacional. Avui l’única rebel·lió possible és la del cos en connexió amb la natura, una aliança amb les altres espècies i els éssers que van néixer al costat dels humans i es van convertir en captius de la racionalitat capitalista patriarcal i ecocida. Els nostres cossos tenen sentiments i poden transformar-los des de la sensació d’opressió i immobilitat a què condueix la por a la sensació de rebel·lia i recerca de nous horitzons des de la terra. Des d’aquesta terra dolça que, tot i cremada i danyada de mort, fa costat els cossos d’arbres i animals sacrificats; i conté les cendres que -en el dolor profund del nostre ser- estan movent una connexió vital en les nostres aigües internes: la ment, els sentiments i el cor.
Una cosa que, per descomptat, no entendran mai els jerarques de la despulla.
Elizabeth Peredo Beltrán, investigadora boliviana, activista i experta en temes de sindicalisme, canvi climàtic i transformació social.
Fotografia de Romaneth Hidalgo