Qui va matar a Berta Càceres?

En col·laboració amb l’editorial Icària, Entrepobles ha promogut l’edició en castellà del llibre “Who killed Berta Caceres?”, de la periodista de The Guardian Nina Lakhani. L’edició en anglès es va publicar al juny de 2020. Lakhani va acompanyar a Berta Càceres durant anys de lluites i amenaces, i va ser l’única periodista estrangera present en el judici de 2018. D’acord amb el moviment de solidaritat amb Hondures vam veure l’interès de donar a conèixer aquest llibre al públic de parla castellana. Us presentem un resum de la ressenya que en va fer Julia Zulver en Open Democracy.

“El 2015, l’activista hondurenya Berta Càceres va guanyar el Premi Goldman, el més alt honor internacional que es pot atorgar a una defensora del medi ambient. Quan un investigador del comitè del premi la va visitar a Tegucigalpa, Berta li va preguntar què passaria si ella morís abans de rebre els diners del premi, una pregunta que cap guardonat li havia fet abans.

Quién mató a Berta Càceres? segueix la vida i la mort d’una defensora el medi ambient que va contribuir a la reactivació dels moviments socials d’Hondures. La investigació documenta la participació de Càceres en el FMLN a El Salvador, la seva resistència contra les reformes neoliberals i la seva protesta pel cop d’Estat de 2009 contra l’expresident Zelaya.

El llibre de Lakhani deslliga meticulosament un nus gordià de corrupció. Detalla la participació de les elits econòmiques hondurenyes, institucions internacionals com el Grup de el Banc Mundial, polítics d’alt rang, violents traficants de drogues i sicaris, i l’exèrcit dels Estats Units, en tractes tèrbols que consoliden el poder i els diners en mans d’uns pocs.

La lluita de Càceres pel territori de la seva comunitat implicava necessàriament lluitar contra aquests poderosos actors. De fet, com un entrevistat li va dir a Lakhani: “Berta era inacceptable per a les elits el poder de les quals desafiava.”

El llibre està escrit amb cura; el reportatge de Lakhani inclou les veus d’un llarg elenc de personatges, des d’una camperola vídua fins al president enderrocat Manuel Zelaya, passant pels amics i col·legues activistes de la Berta, i els homes acusats del seu assassinat.

És important destacar que el llibre no se centra en la singular identitat de Cáceres com a defensora el medi ambient. Més aviat, Lakhani té clar que la seva posició com a dona i com a indígena va ser un factor important en el seu assassinat. Tot i les amenaces de mort i l’assetjament sexual, Càceres es va negar a guardar silenci. En un país governat per les regles del masclisme, aquesta no és una manera acceptable de comportar-se per a una dona. Per això una de les seves amigues més properes va categoritzar el seu assassinat com un “feminicidi polític”.

Al pujar a l’estrada després del judici, les filles de la Berta Càceres destaquen com segueix la lluita de la seva mare i com ens correspon a totes continuar la lluita de la Berta per un món més veritable, just i digne. Escribint aquest llibre, Lakhani ha contribuït significativament a aquest objectiu.



Presentació online del llibre

Qui va matar a Berta Càceres?        →

18 juny, 2021 a les 18:00

 

→ https://us02web.zoom.us/j/86329226019

#JusticiaParaBerta