Defensa del territori
Multinacionals i tractats
Llibres

Salidas del laberinto capitalista. Decrecimiento y postextractivismo

La difícil tasca de pensar alternatives al capitalisme. Un diàleg Nord-Sud a partir dels conceptes Decreixement i Postextractivism.

En aquest llibre Alberto Acosta i Ulrich Brand proposen un diàleg Nord-Sud a partir dels conceptes Decreixement i Postextractivism.

«Decreixement i postextractivism són dos conceptes contemporanis associats al camp contestatari, de caràcter multidimensional, que comparteixen diferents trets o elements crítics: per exemple, tots dos aporten un diagnòstic crític sobre el capitalisme actual, no només en termes de crisi econòmica i cultural, sinó també en termes més globals, entesa aquesta com «una crisi socioecològica d’abast civilitzatori». Tots dos realitzen una crítica als límits ecològics del planeta i emfatitzen la insostenibilitat dels models de consum imperial, difosos a escala global, tant al Nord com al Sud. Finalment, són nocions que constitueixen el punt de partida per pensar nous horitzons de canvi i alternatives civilitzatòries, basades en una altra racionalitat ambiental, diferent de la racionalitat economicista, que impulsa el procés de mercantilització de la vida, en els seus diferents aspectes.

Aquests dos reconeguts intel·lectuals crítics, Alberto Acosta i Ulrich Brand, ens conviden a explorar aquests dos conceptes, els quals, malgrat les seves afinitats electives, posseeixen orígens polítics i geogràfics diferents; el de decreixement va néixer a Europa i té arrels més acadèmiques, fins i tot si en l’actualitat és reprès i recreat per diferents organitzacions socials contestatàries; el postextractivism és llatinoamericà, i va néixer a la calor de les lluites contra a l´extractivism dels últims vint anys, paradoxalment durant el cicle progressista. »

Si vols aconseguir el llibre Sortides del laberint capitalista. Decreixement i postextractivism, escriu-nos a educacion@entrepueblos.org