Denunciem l’intent d’atemptat contra la defensora hondurenya Miriam Miranda i les amenaces a la comunitat garífuna d’Hondures

Ahir vam conèixer a través de l’Organització Fraternal Negra Hondurenya-OFRANEH, l’intent d’atemptat cap a l’activista ambiental Miriam Miranda. Quatre homes desconeguts, armats amb fusells d’assalt, van intentar accedir a la casa de la defensora a Vallecito, Colón. Van ser identificats pel seu equip de seguretat.

Per a Ofraneh, “aquest atemptat forma part d’un Pla de Genocidi i Extermini contra el poble garífuna que s’ha anat executant a través de múltiples agressions, que van des d’amenaces, assassinats constants fins a desaparicions forçades, que hem anat denunciant des de l’Ofraneh i que continuen incrementant els alts nivells d’impunitat i racisme que enfrontem com a poble“.

Des d’Entrepobles, que col·labora i acompanya a Ofraneh a Hondures, volem transmetre el nostre suport i solidaritat amb la companya Miriam Miranda i amb tota la comunitat garífuna. Denunciem aquesta agressió i exigim al govern d’Hondures la protecció i el cessament de la fustigació cap als defensors i defensores afro indígenes.

Set dies més tard, una altra membre de la comunitat garífuna, Norma Lino, i un altre 8 integrants més de Puerto Castilla, un d’ells menor d’edat, van ser també atacats per tres homes armats, causant-los ferides per les quals van rebre atenció mèdica, segons una informació de la Red Nacional de Defensoras de Derechos Humanos de Honduras.

Fa un mes, a Entrepobles vam denunciar que des de fa 3 anys, quatre activistes garífunes es troben desapareguts a la comunitat de Triunfo de la Cruz

Miriam Miranda és una de les protagonistes de l’exposició ‘Activistes per la vida‘, del fotoperiodista Gervasio Sánchez (l’imatge d’aquest article pertany a la mostra), que al desembre vinent s’inaugurarà a Madrid.

Miranda és beneficiària del Sistema Nacional de Protecció de Defensors, Defensores de Drets Humans, Periodistes, Comunicadors Socials i Operadors de Justícia (SNP), creat a Hondures a 2015.

Aquests dies, l’Ofraneh havia sol·licitat una reunió del Comitè Tècnic del Mecanisme Nacional de Protecció, implementat per l’Estat hondureny per a respondre a la violència estructural contra determinats grups socials i persones amenaçades, per a una revisió de les mesures de seguretat gestionades per la lideresa garífuna i altres dirigents comunitaris.

Considerem urgent que el govern de Xiomara Castro revisi aquest Mecanisme Nacional de Protecció per a garantir la seguretat dels qui defensen la seva vida i territoris.

Són moltes les organitzacions nacionals i internacionals que han enviat el seu suport a Miriam Miranda, qui, a través de les xarxes socials, ens ha fet arribar aquest missatge d’agraïment.