MANIFIEST #28S Acció Global per la Despenalització de l’Avortament: “Per un avortament lliure i amb cures feministes!”

Un any més, com cada 28 de setembre, des d’EntrepueblosEntrepoblesEntrepobosHerriarte ens sumem a les accions convocades per les organitzacions feministes que a tot el món celebren i reivindiquen el #28S Acció Global per la Despenalització de l’Avortament.

Una jornada reivindicativa, i més encara actualment, davant l’ofensiva de grups d’extrema dreta, religiosos, grups antielecció i antidrets, governs conservadors i partits polítics que a tot el món opinen, debaten, legislen i restringeixen el dret a decidir sobre el nostre propi cos, sobre la nostra sexualitat i sobre la nostra maternitat.

La decisió de declarar el 28 de setembre com una jornada reivindicativa i de mobilitzacions als carrers es va prendre en el V Encuentro Feminista Latinoamericano y del Caribe celebrat en Sant Bernardo, l’Argentina, del 18 al 24 de novembre de 1990 en el Taller sobre Avortament, considerant que les complicacions per l’avortament insegur i clandestí era i continua sent, la primera causa de mortalitat de les dones en molts dels països de la regió.

A partir d’aquest moment, ens hem sentit compromeses amb les organitzacions feministes i la resta de les organitzacions de la societat civil que promouen cada any accions per a sensibilitzar a la societat i incidir en els governs sobre el greu problema de salut pública, drets humans, justícia social i equitat de gènere que comporta l’avortament insegur i il·legal. D’aquí la necessitat de generar polítiques públiques per a la despenalització total de l’avortament, el gaudi ple dels drets sexuals i els drets reproductius, els drets humans i la justícia global.

  • Sobre el dret a l’avortament al món

En l’actualitat, en la major part dels països d’Àfrica i cinc països d’Amèrica Llatina (El Salvador, Haití, Honduras, Nicaragua i República Dominicana), l’avortament està totalment prohibit. Recordem la repressió, criminalització i empresonament de dones a El Salvador (l’avortament és penalitzat sota qualsevol circumstància), però també les accions reivindicatives i la solidaritat. Abracem la campanya internacional #JusticiaParaBeatrizBeatriz, la dona salvadorenca que va ser obligada a parir malgrat la inviabilitat del fetus, qui patia lupus i insuficiència renal, va ser forçada a continuar amb un embaràs INVIABLE, la qual cosa va afectar greument la seva salut fins a la seva mort. El març passat, el seu cas va arribar a la Corte Interamericana de Derechos Humanos, ara estem en espera d’una #SentenciaJustaParaBeatriz que responsabilitzi a l’estat salvadorenc.

Per un avortament lliure i amb cures feministes!

En alguns països d’Àsia, l’avortament està severament restringit i, fins i tot quan és legal, les dones han de sofrir costos elevats i la inaccessibilitat de l’atenció adequada. En diversos països d’Europa (sis països europeus mantenen lleis molt restrictives i no permeten l’avortament a petició o per motius socials amplis), i cada vegada més als Estats Units, les dones s’enfronten a feroços atacs dels grups fonamentalistes religiosos i de dretes que desitgen reduir la seva llibertat sexual i reproductiva, imposant restriccions legals i financeres, un major estigma i discriminació i obstaculitzant encara més l’accés de les dones a avortar.

Aquest 28 de setembre celebrem amb les companyes feministes i germanes de México la sentència del Tribunal Supremo que despenalitza l’avortament a nivell federal.

Tot el nostre reconeixement al treball que durant anys han impulsat les organitzacions feministes d’Amèrica Llatina, que ha permès que l’avortament es convertís en llei a l’Argentina, i anar ampliant el petit grup de països de la regió conformat per l’Argentina, l’Uruguai, Cuba, Guyana, Guaiana Francesa i Puerto Rico.

  • Sobre el dret a l’avortament a l’Estat Espanyol

El mes d’agost de 2022 el Consell de Ministres va donar llum verda a la nova llei de l’avortament, Llei orgànica 1/2023, de 28 de febrer, per la qual es modifica la Llei orgànica 2/2010, de 3 de març, de salut sexual i reproductiva i de la interrupció voluntària de l’embaràs.

Avanços i reivindicacions feministes pendents amb aquesta llei:

  1. La nova llei aporta la interrupció voluntària de l’embaràs sense permís patern a menors a partir dels 16 anys.
  2. Suposa l’eliminació del termini de reflexió d’almenys tres dies per a les dones que decideixen avortar.
  3. Es garantirà la interrupció voluntària de l’embaràs en tots els serveis públics, es resideixi on resideixi, i de no ser possible en els serveis de salut [els públics], es gestionarà de forma que el dret quedi garantit, s’exerceixi en un hospital públic o en un centre o clínica acreditada (tal com recull ja la Llei de l’Avortament de 2010). Per a garantir el servei del sistema públic, aquesta proposta d’Igualtat recull un registre d’objectors de consciència que es posarà en marxa en cada autonomia.
    En relació amb l’Objecció de Consciència, hi ha professionals que directament s’oposen per raons morals, però també és evident, que continua sent una pràctica estigmatitzada i no normalitzada sobre la qual no es parla i no es forma a professionals, no dona prestigi ni suma en la carrera professional.
  4. El manteniment dels terminis, és a dir, que l’avortament és lliure fins a la setmana 14 de gestació. A partir d’aquí i fins a la setmana 21, podrà realitzar-se el que es coneix com un avortament terapèutic, és a dir, una interrupció per causes mèdiques com a malformació del fetus o perill per a la vida de la mare. Les organitzacions de defensa de drets sexuals i reproductius continuen reivindicant la despenalització dels avortaments a partir de la setmana 22, quan existeixen malformacions fetals. El text de la nova llei, aprovada en el Consejo de Ministros, no modifica aquest aspecte i deixa a les gestants en mans d’un comitè ètic.
  5. En aquest nou text de la llei no queda garantit, en els serveis de salut públics, el dret a l’avortament per a les dones migrants que no poden accedir a una sanitat pública, universal i de qualitat per processos burocràtics de regularització.
  6. Una altra assignatura pendent és invertir els recursos necessaris per a implementar l’educació sexual integral obligatòria i l’accés universal als anticonceptius.

#28S ACCIÓ GLOBAL PER LA DESPENALITZACIÓ DE L’AVORTAMENT 

Denunciem que milers de dones i persones amb capacitat de gestar continuen morint en el món per avortaments clandestins. Milers de dones avorten cada any, dins i fora de la legalitat!

Mostrem la nostra solidaritat amb totes persones represaliades, criminalitzades i estigmatitzades per defensar el dret a l’avortament.

Denunciem l’ofensiva retrògrada, masclista i patriarcal, d’abast internacional, d’ingerència sobre la vida i els cossos de les dones i que estan suposant reculades i amenaces alarmants. Els últims anys hem viscut un augment exponencial en els esforços per a restringir els drets de les dones i de les persones LGTBIQ+.

Donem suport a les reivindicacions dels col·lectius feministes i de drets humans, que inclouen la interrupció voluntària de l’embaràs (IVE) com a part dels drets sexuals i reproductius, i defensen la seva consideració com a drets humans i de salut pública:

  • Avortament lliure, gratuït, antiracista, segur i dins del sistema públic de salut per a totes les dones, sense excepcions.
  • Educació sexual per a decidir. Anticonceptius per a avortar i avortament lliure, gratuït, universal i segur per a no morir.
  • Ni un pas enrere, cap reculada en el reconeixement del dret a decidir sobre el nostre cos i la nostra maternitat.

Us convidem a participar activament en les accions convocades per les organitzacions feministes en els vostres territoris