El 19 d’octubre arrenca a Madrid la gira ‘Yasunitzem el Món’, que recorrerà 10 localitats espanyoles

El pròxim 19 d’octubre arrenca a Madrid la gira estatal ‘Yasunitzem el Món’ que, fins al 3 de novembre, recorrerà 10 punts de la geografia espanyola. Sota el títol ‘Trobades per a avançar en una transició ecosocial’, tres dels protagonistes de la Consulta del Sí al Yasuní compartiran amb entitats socials i ecologistes de cada ciutat com es va dur a terme el procés de mobilització de les organitzacions i els pobles indígenes de l’Equador i com es va desenvolupar la campanya per obtenir el suport de la ciutadania de l’Equador i aconseguir la protecció del Yasuní, el lloc amb major biodiversitat del Planeta.

La gira ‘Yasunitzem el Món’ té lloc dos mesos després de la històrica victòria del “Sí” en la Consulta Nacional sobre el Yasuní a l’Equador i vol avançar solidàriament i a escala internacional en la transició cap a un model econòmic i social que protegeixi la vida i la naturalesa, sense combustibles fòssils. El resultat del referèndum del passat 20 d’agost representa un important assoliment de la democràcia i de la voluntat popular enfront de la poderosa indústria petroliera. A més, assenyala el desig de la ciutadania d’un canvi social i polític que defensi els drets humans i el medi ambient.

Durant la gira, les participants buscaran també promoure el suport internacional perquè la Consulta es faci efectiva en els terminis previstos per la Cort Constitucional equatoriana, ja que l’empresa que actualment opera en la zona, Petroecuador, hauria de retirar-se de manera progressiva i ordenada del bloc 43 en el termini d’un any.

10 Dades Clau per entendre les conseqüències de la Consulta del Yasuní (PDF en cast)

La gira està coordinada per Associació Entrepobles, aliada internacional de les organitzacions equatorianes YasunidosAcción EcológicaConaie i UDAPT, quatre de les impulsores de la Consulta. En els mesos de juliol i agost de 2023, Entrepobles va col·laborar en la difusió de la campanya de Si al Yasuní i en la sensibilització i informació a la població equatoriana que viu en l’Estat Espanyol.

Participaran en la gira:

  1. Jorge Andrés Espinosa. Portaveu de la campanya #SíAlYasuní. Arquitecte i activista pels drets humans i de la naturalesa. Cofundador de Yasunidos en 2013 i membre del col·lectiu Quipa.
  2. Zenaida Yasacama. Vicepresidenta de Conaie (Confederación de Nacionalidades Indígenas de Ecuador). Forma part del poble kichwa de Pakayaku en Pastaza, on ha estat presidenta en tres ocasions consecutives. Va estudiar Economia en la Facultat de Ciències Econòmiques en la Universitat de Camagüey.
  3. Alberto Acosta. Economista i activista dels moviments socials. Professor universitari. Exministre d’Energia i Mines (2007). Expresident de l’Assemblea Constituent (2007-2008). Jutge del Tribunal Internacional dels Drets de la Naturalesa.

 

La gira Yasunitzem el Món visitarà Madrid, on tindran lloc unes jornades per a la ciutadania, Albacete, Valencia, Alicante, Murcia, Zamora, Burgos, Tarragona, BarcelonaBilbao.

DESCARREGA’T AQUÍ TOT EL DOSSIER DE LA GIRA I LES JORNADES (CAST)

#YasunitzemElMón