Comunicat: Setge rere setge a Gaza, aturem l’escalada de violència
Des de l’Asociació Entrepobles suscribim el manifest de Lafede.cat, Federació Catalana d’Organitzacions per a la Justícia Global, i la nostra repulsa tant a l’ofensiva d’Hamàs, com a la declaració de guerra de l’Estat d’Israel contra la Franja de Gaza. Volem manifestar la nostra solidaritat amb totes les víctimes entre la població civil i recordem que aquests atacs contra la població civil constitueixen crims de guerra. Fem una crida a aturar l’escalada de violència, a respectar el Dret Internacional Humanitari i la protecció de la població civil, així com a garantir l’accés a l’ajuda humanitària.
Vivim amb molta preocupació la reacció del govern d’Israel i amb l’anunci d’un setge total. Gaza ja era una regió que vivia en règim de setge des de 2007 i en conseqüència en una crisi humanitària crònica. El mateix govern espanyol afirma que aquesta crisi humanitària era fruit dels 75 anys d’ocupació, de la paràlisi del procés de pau i de les violacions del Dret Internacional Humanitari i dels drets humans en general. La situació a més s’havia degradat encara més amb la pandèmia i les hostilitats de maig de 2021. Segons els organismes internacionals un 80% de la població de Gaza depèn de l’ajuda internacional. És incomprensible decretar un setge total contra una regió on el 50% de la població són menors de 18 anys, i on segons Unicef 1,1 milions de nens i nenes ja necessitava ajuda humanitària abans d’aquest nou esclat de violència.
No podem oblidar el context que ens ha portat fins aquí. L’Estat d’Israel ha imposat, a través d’un complex conjunt d’eines militars i legals, un sistema colonial i militar d’opressió i violència generalitzada contra el poble palestí els últims 75 anys, que està a l’arrel del problema. Això és, la construcció d’assentaments israelians a la Cisjordània ocupada, la construcció del mur de separació, assassinats sumaris, detencions administratives, i el bloqueig de la Franja de Gaza des de fa 16 anys, entre d’altres. La insostenible acumulació de violacions sistemàtiques de drets humans ha estat possible gràcies al silenci còmplice de la comunitat internacional que ha permès una total impunitat de l’Estat d’Israel.
Aquest sistema ha estat denunciat per les grans organitzacions de drets humans internacionals com ara Human Rights Watch-HRW que hi veu “la intenció del Govern d’Israel de mantenir la dominació dels israelians jueus sobre els palestins de tot Israel i el Territori Palestí, inclosa Jerusalem Oriental” i qualifica d’inhumans els actes comesos contra la població palestina. Tant HRW com Amnistia internacional han definit la situació com a equivalent a un delicte d’apartheid i de persecució contra el poble palestí.
Des de la societat civil catalana també fa anys que demanem una pau realment justa i basada en els drets humans a la regió. Hem col·laborat i col·laborarem amb totes les organitzacions de la societat civil palestina i israeliana que denuncien les vulneracions de drets humans i treballen per la pau a la regió. La Federació ha denunciat reiteradament les accions militars d’Israel i com han traspassat tots els límits de la Convenció de Ginebra. Una vegada més fem una crida a la comunitat internacional perquè s’impliqui de manera real i efectiva en la resolució del conflicte, i en posar fi a l’actual règim d’ocupació i d’apartheid. En aquesta oportunitat demanem:
- A totes les parts respectar el Dret Internacional Humanitari i la protecció de la població civil així com garantir l’accés a l’ajuda humanitària.
- A Israel, que aturi l’escalada i la política de càstig col·lectiu, i generalitzat, tot recordant que la meitat de la població que estan bombardejant i deixant sense aliments són nens i nenes.
- A les agències de cooperació catalana i espanyola, que augmentin l’ajuda humanitària a Gaza en tractar-se d’una crisi molt més greu que totes les anteriors, i que exigeixin el mateix a la UE.
- A la Generalitat de Catalunya, a l’Ajuntament de Barcelona i a totes les administracions que donen suport als diferents actors que treballen per la pau i els drets humans a la regió, que es redoblin els esforços i contactes amb la societat civil palestina i israeliana per contribuir a rebaixar la violència, protegir i defensar els drets humans, i posar fi a l’ocupació.
- A les administracions catalanes que revisin les seves polítiques de manera integral per tal de no col·laborar de manera directa o indirecta amb l’Estat d’Israel, avui més profundament antidemocràtic que mai.
- A l’Estat Espanyol, que apliqui un embargament a dues bandes, deixant de comprar i vendre armes o tecnologia militar a Israel, ja que està prou comprovat que l’ocupació està servint per testejar-les contra la població palestina.
- A l’Estat Espanyol, que es faci ressò d’aquesta demanda i que defensi davant les institucions internacionals – UE i ONU- la necessitat d’utilitzar la jurisdicció universal per a perseguir els crims de guerra de l’Estat d’Israel, per impulsar les investigacions del Tribunal Penal Internacional i demanar sancions a l’Estat d’Israel mentre no compleixi la legalitat internacional.
Des d’Entrepobles també ens adherim a aquests manifests que ens representen com a entitat feminista, defensora dels territoris i contra el negoci de les armes:
- Manifiesto Feminista contra el Genocidio al Pueblo Palestino de la Coordinadora Feminista. (ESP)
- Exigimos el Fin del Comercio de Armas con Israel de RESCOP – Red Solidaria Contra la Ocupación de Palestina. (ESP)
*Imatge de la Manifestació unitaria del 21 d’octubre a Barcelona. Autor: Miguel Gutiérrez.