L’exposició ‘Llibertat significa Moviment’ viatja als centres educatius de la Seu d’Urgell

La sala la Immaculada de la Seu d’Urgell, Lleida, va acollir el 20 de novembre la inauguració de l’exposició ‘Llibertat significa Moviment’ que parla sobre el procés migratori en cerca de refugi i es podrà visitar fins al 15 de febrer als centres de Secundària de la localitat.

La presentació d’aquesta mostra ha estat protagonitzada per Cecilia Carrillo Navarrete, activista de l’associació Entrepobles, qui ha viscut personalment un procés migratori.

En paraules del regidor de Solidaritat i Cooperació de l’Ajuntament urgellenc, Jordi Mas, tant la xerrada com l’exposició s’han organitzat amb la voluntat de sensibilitzar a la nostra societat sobre les diferents problemàtiques que hi ha al món”.

Exposició concebuda com un viatge

La exposició està dissenyada fixant la mirada a través de l’origen, el trajecte i el destí, etapes que viuen i pateixen les persones migrants i refugiades, des d’un enfocament feminista, posant l’accent en les dones que inicien aquest viatge de vida i moltes vegades, desgraciadament, de mort.

Es parteix de la premissa que llibertat significa moviment, donant a conèixer el significat de conceptes clau que comprenen realitats complexes i que formen part del viatge, com són els conceptes de migració, desplaçament forçat, entre altres, i com a eina aclaridora davant conceptes legals dels quals malauradament se’n parlen cada dia, com protecció internacional i dret d’asil desplegant el que comprèn la condició de persona refugiada.

L’exposició es mostrarà de manera itinerant al col·legi La Salle, l’Institut La Valira i l’Institut Joan Brudieu, així com també el Centre de Formació d’Adults.

Amb aquesta exposició volem mostrar una petita part d’una realitat global des d’una mirada feminista, internacionalista i intercultural que ens ajudarà a apropar-nos a la vida de qualsevol persona que ha emprès un procés de migració, explica Jordi Mas.

‘Llibertat significa moviment’ podria ser qualsevol viatge. Un viatge de plaer, un viatge per visitar persones estimades, un viatge de relax o un viatge per desconnectar de la rutina. No obstant, per a moltes persones aquest no és un viatge qualsevol, és el viatge de la seva vida. Hi ha viatges que duren hores, dies, mesos, anys… o tota una vida. Aquest viatge durarà per al visitant el que duri el seu pas per l’exposició.

Text: Premsa i protocol de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell i área d’Educació d’Entrepobles