Bernardo Caal, absolt. Continua l’amenaça de l’extractivisme en el riu Cahabón

El passat 20 d’abril, el defensor Bernardo Caal va ser absolt dels càrrecs d’apropiació indeguda, després de 10 anys de criminalització i persecució. La sentència favorable al líder maia Q’eqchi ha arribat un any i dos mesos després de la seva sortida de presó. “Només van ser delictes fabricats. Han estat diversos anys de desgast que ha afectat la vida de la meva família, però la lluita segueix“, va explicar a través del seu compte de Twitter.

Caal, mestre i defensor del riu Cahabón, ha estat perseguit i amenaçat des que va denunciar la tala de boscos i la construcció d’una hidroelèctrica sense consulta comunitària prèvia. En concret, va ser condemnat a més de set anys de presó per liderar el procés contra les hidroelèctriques OXEC i Grup Cobra, aquesta última amb capital del Grup ACS de Florentino Pérez, en aquest riu del departament d’Alta Verapaz, Guatemala.

El tram afectat del riu Cahabón, un dels més importants del país, era un dels principals mitjans de vida de 30.000 persones del poble maia que han deixat de tenir aigua a causa de la pèrdua de cabal del riu per la construcció del projecte hidroelèctric Renace, una de les majors vulneracions dels drets humans i de la naturalesa que han tingut lloc a Centreamèrica i a tot el món.

Pots conèixer la història de Bernardo Caal en la web activistesperlavida.cat

*Fotografia de Gervasio Sánchez per al projecte ‘Activistes per la Vida’.