Coneixes les conseqüències que tindria el tractat comercial UE-Mercosur per al medi ambient i els drets humans?

Des d’Entrepobles i Ecologistes en Acció, que formem part activa de la Campanya Catalunya No als TCI i la Campanya Estatal No als Tractats de Comerç i Inversió, presentem aquestes noves càpsules audiovisuals per a informar d’una manera crítica els efectes que tindria l’aprovació del tractat UE-MERCOSUR.

En el context d’emergència climàtica, ecològica i social que ens trobem al Nord i Sud Global és important visibilitzar alguns dels impactes que tindria l’aprovació d’aquest tractat, com per exemple:

🐄 S’incrementarà la quota d’importació de carn de boví
💧 Augment de l’aigua per a les quotes de comerç

En la primera càpsula, parlem de l’impacte de la pressió socioambiental de les quotes de boví:

Per a complir amb les quotes d’exportació de carn del Mercosur a Europa cada any es destinarà, de territori, l’equivalent a 3 vegades la superfície de l’Àrea Metropolitana de Barcelona! Un total de 223.370 hectàrees…

Un altre dels grans impactes és l’augment de l’aigua necessària per a satisfer les quotes de comerç. El consum d’aigua seria igual que 1,25 milions de piscines olímpiques… i tot això enmig d’una sequera que ens afecta tant a nosaltres com al Sud Global.

Cada any es destinarà l’equivalent a 1.250 milions de piscines olímpiques o l’aigua necessària per a proveir 2,3 milions de persones al Brasil en productes per a la Unió Europea.

Quins són els impactes que tindria l’aprovació de l’acord UE-MERCOSUR?

Destrucció del territori
Augment de les desigualtats
Espoli dels recursos naturals
Agudització de la crisi climàtica

Però… què necessitem en realitat?

Suport a la petita pagesia
Impuls de models agroecològics
Millores condicions laborals
Distribució de la riquesa
Transició energètica
Transició ecosocial

És el just… no? Canviem el model! No volem un tractat que afavoreix als de sempre, a costa de les de sempre!

 

Si vols saber més sobre l’acord UE-MERCOSUR descarrega a través d’aquest enllaç l’informe “UNA APROXIMACIÓN CRÍTICA AL ACUERDO UE – MERCOSUR: Análisis de las dinámicas estructurales y del nexo agua-tierra-trabajo de productos agrícolas clave”

**Amb la col·laboració de: l’Ajuntament de Barcelona y l’Agencia Catalana de Cooperació al Desenvolupament.