Bernardo Caal Xol guardonat amb el Premi Quetzal 2019

Aquest dimarts 22 d’octubre, el mestre i líder de la comunitat maia q’eqchi Bernardo Caal Xol ha estat guardonat amb el Premi Quetzal pels Drets Humans i la Democràcia a Guatemala.

Aquest important reconeixement a Bernardo Caal, és pel seu lideratge en la resistència pacífica per la denúncia d’irregularitats i violacions de drets humans comeses a Alta Verapaz, davant la construcció de megaprojectes hidroelèctrics sobre el riu Cahabón.

El Premi Quetzal per als Drets Humans i la Democràcia, és una iniciativa de Guatebelga, organització belga que treballa pels drets humans i la democràcia a Guatemala i l’Institut de Criminologia de Louvain al KU Leuven, que s’atorga a organitzacions o persones que promouen els drets humans i la democràcia a aquest país.

El lliurament es va realitzar al Museu de la Memòria dels deportats de la Segona Guerra Mundial, Kazeme Dossin a Malines i recollit per la seva germana, la també dirigent indígena per la defensa del riu Cahabón, i regidora de la municipalitat de Santa Maria Cahabón, Maria Caal.

Bernardo Caal es va oposar, juntament amb la seva comunitat, a la construcció de megaprojectes hidroelèctrics sobre el riu Cahabón, com OXEC i RENEIX (aquest últim compta amb la participació de l’empresa espanyola ACS, presidida per Florentino Pérez, que a través de la seva filial Cobra , mitjançant serveis d’enginyeria i construcció), que comportaven la privatització del riu i impedien l’accés a les comunitats sense prèvia informació i consulta.

Al gener de 2018, després d’una llarga campanya d’intimidació i difamació, Bernardo Caal va ser arrestat i detingut. Al novembre de 2018, finalment va ser sentenciat a set anys i quatre mesos de presó, suposadament per “arrestos il·legals” i “robatori violent”. La vista de la seva apel·lació a la sentència ja ha estat postergada diverses vegades.

Aquest premi internacional és tant un reconeixement a la seva tasca, com una demanda de llibertat per a Bernardo Caal i un suport a les comunitats q’eqchíes en la seva defensa de l’aigua.

A Guatemala, és cada vegada més gran la violència i criminalització cap a les comunitats indígenes i els seus líders.

Notícies relacionades:

👁‍🗨 Llibertat per Bernardo Caal i les comunitats que defensen la vida i l’aigua a Guatemala

👁‍🗨 Llibertat per Bernardo Caal i pel riu Cahabón

 

Fonts:

 

Este martes 22 de octubre, el maestro y líder de la comunidad maya q’eqchi Bernardo Caal Xol ha sido galardonado con el Premio Quetzal por los Derechos Humanos y la Democracia en Guatemala. Este importante reconocimiento a Bernardo Caal, se debe a su liderazgo en la resistencia pacífica por la denuncia de irregularidades y violaciones de derechos humanos cometidos en Alta Verapaz, ante la construcción de megaproyectos hidroeléctricos sobre el río Cahabón. El Premio Quetzal para los Derechos Humanos y la Democracia, es una iniciativa de Guatebelga, organización belga que trabaja por los derechos humanos y la democracia en Guatemala y el Instituto de Criminología de Lovaina en el KU Leuven, que se otorga a organizaciones o personas que promueven los derechos humanos y la democracia en este país. La entrega fue realizada en el Museo de la Memoria de los deportados de la Segunda Guerra Mundial, Kazeme Dossin en Malinas y recogido por su hermana, la también dirigente indígena por la defensa del río Cahabón, y concejala de la municipalidad de Santa María Cahabón, María Caal. Bernardo Caal se opuso, junto con su comunidad, a la construcción de megaproyectos hidroeléctricos sobre el río Cahabón, como OXEC y RENACE (este último cuenta con la participación de la empresa española ACS, presidida por Florentino Pérez, que a través de su filial Cobra, mediante servicios de ingeniería y construcción), que comportaban la privatización del río e impedían el acceso a las comunidades sin previa información y consulta. En enero de 2018, después de una larga campaña de intimidación y difamación, Bernardo Caal fue arrestado y detenido. En noviembre de 2018, finalmente fue sentenciado a siete años y cuatro meses de prisión, supuéstamente por “arrestos ilegales” y “robo violento”. La vista de su apelación a la sentencia ya ha sido varias veces postergada. Este premio internacional es tanto un reconocimiento a su labor, como una demanda de libertad para Bernardo Caal y un respaldo a las comunidades q’eqchíes en su defensa del agua. En Guatemala, es cada vez mayor la violencia y criminalización hacia las comunidades indígenas y sus líderes. Noticias relacionadas: 👁‍🗨 Libertad para Bernardo Caal y para el río Cahabón 👁‍🗨 Libertad para Bernardo Caal y las comunidades que defienden la vida y el agua en Guatemala Fuentes: