COP 28: Entrepobles reivindica afrontar la crisi climàtica com una qüestió de drets humans i justícia social

En el marc de la Conferencia de Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic COP 28, Associació Entrepobles, com a entitat compromesa amb l’educació transformadora i la cooperació solidària, fa una crida a la comunitat internacional perquè la crisi climàtica s’abordi com una qüestió fonamental de drets humans i justícia social.

Entrepobles, amb més de 30 anys treballant en la defensa dels drets dels pobles i la natura des d’una perspectiva feminista, insta a líders i lideresses mundials i participants de la COP 28 a reconèixer que la crisi climàtica no és només un desafiament ambiental, sinó també un assumpte crític de drets humans.

L’associació emfatitza que l’impacte del canvi climàtic afecta desproporcionadament les comunitats més vulnerables, exacerbant les desigualtats existents i comprometent els drets fonamentals als països del Sud global.

Amb motiu de la Cimera del Clima, insistim en la necessitat de visibilitzar casos emblemàtics que il·lustren com els desafiaments ambientals estan profundament connectats amb els abusos de les multinacionals extractives i la vulneració dels drets humans. Des de la defensa dels territoris i drets de les comunitats afro indígenes a Hondures fins a la persistent lluita per justícia en el cas de Berta Cáceres, passant per l’emblemàtica batalla legal de tres dècades contra ChevronTexaco a l’Equador, Entrepobles defensa que la justícia climàtica és inseparable de la justícia social.

L’associació també posa el focus en la situació política i social a Guatemala i l’assetjament a entitats socials i feministes a El Salvador, mostrant com les polítiques governamentals poden influir negativament en la societat civil i els drets humans. A més, la campanya ‘Sí al Yasuní’ d’Equador  o la recent protesta de la població per a aconseguir parar l’extracció de coure a Panamà són un exemple de resistència democràtica contra l’extractivisme i de defensa del medi ambient davant la qual els governs i organitzacions supranacionals no es poden posar de costat. Una lluita que estan liderant els i les joves en tot el Planeta.

A Entrepobles creiem fermament que sense aquesta integració de justícia social i ambiental, la Cimera del Clima no complirà amb el seu propòsit de protegir les persones i el planeta.

No hi ha temps a perdre!