Criminalització, dolor i mort davant del dret a emigrar i defensar aquest dret
Entrepobles, en la defensa dels drets humans es manifesta també, el 18 de Desembre, #DíaDelMigrant, sola i en aliança amb altres col·lectius, per la defensa de la Lliure circulació de persones davant del patiment causat en els processos migratoris. Processos en què cada vegada més persones són expulsades de les seves pròpies comunitats, ubicades a les grans zones de pobresa cap a les petites zones enriquides a costa seva.
Entrepobles denuncia els crims dels Estats dels països enriquits, que amb les seves polítiques migratòries i de fronteres, exerceixen violència i criminalitzen milions de persones sotmetent-les a la despulla i a la vulnerabilitat més absoluta.
Polítiques que provoquen milers de morts tràgiques cada dia a les rutes migratòries, de pràcticament totes les fronteres del món… en pasteres i cayucos creuant el Mediterrani o el Canal de la Manxa en destinació a Europa, a peu pel Riu Bravo o en camions creuant Mèxic en el seu trajecte cap als EUA,…
Igualment, denunciem la criminalització que es fa a les persones que defensen aquest dret a migrar. Per això, ens adherim a la NdP de Caravana Obrint Fronteres, que aquest any 2021 a Canàries ha estat fortament sancionada, de forma injustificada.
I també denunciem, la situació d’indefensió de les persones treballadores transfrontereres a Ceuta i Melilla, les condicions infrahumanes de les treballadores i els treballadors temporers del camp, l’explotació de treballadores del servei domèstic, les deportacions en calent, i en definitiva totes les dificultats administratives i socials que els impedeixen obtenir les condicions de ciutadania fonamentals, com és l’accés a l’habitatge, als serveis d’escolarització i sanitat, entre d’altres.
NdP Denúncia a la repressió: més de 7.500 euros en multes a la Caravana Obrint Fronteres
Denunciar la violència i el racisme institucional té preu: més de 7.500 euros en multes a la Caravana Obrint Fronteres
El moviment antiracista i pels drets de les persones migrants denuncia una repressió desmesurada per les protestes organitzades a la 6a edició de la Caravana Obrint Fronteres aquest estiu.
La Caravana Obrint Fronteres, la Plataforma Defensar Qui Defensa i altres grups afins han exigit avui al Defensor del Poble que es prenguin mesures davant la repressió que s’ha exercit per part de l’administració i les forces i cossos de seguretat contra el moviment antiracista i les múltiples manifestacions organitzades al voltant de la Caravana Obrint Fronteres aquest passat estiu a les Illes Canàries. També s’han denunciat les vulneracions del dret a la protesta de les persones migrants que s’han donat de manera continuada a l’últim any a les Illes.
Entre els dies 17 i 25 de juliol de 2021 va tenir lloc la 6a edició de la Caravana Obrint Fronteres, un moviment de defensa dels drets de les persones migrants que des de l’any 2016 recorre diferents espais de frontera de la Unió Europea. Davant l’exercici organitzat del dret a la protesta de la Caravana Obrint Fronteres, s’han registrat múltiples vulneracions als drets fonamentals per part de les forces i cossos de seguretat, en un esforç clar de repressió al moviment.
És la primera vegada que la Caravana pateix sancions després de 6 anys de mobilització, després de viatjar a punts calents com Grècia, Itàlia, Melilla o Ceuta. S’han fet servir mecanismes de “burorrepressió” a través de sancions administratives, que arriben a un total de més de 7.500 euros. Entre elles, s’ha imposat la desmesurada sanció econòmica de 6.100 euros, per l’article 36.6 de la Llei Mordassa, desobediència o la resistència a l’autoritat, per una protesta a la seu de Frontex a Las Palmas el 20 de juliol. A més, aquesta sanció es va notificar a una persona que no va ser identificada en el transcurs de l’acció, i va denotar una clara perfilació i criminalització de l’activisme a Gran Canària.
El 21 de juliol a Santa Cruz de Tenerife, en el marc d’una acció pacífica davant de la Subdelegació del Govern, es van donar tres presumptes agressions físiques a dones per part de la policia. Una de les agressions va requerir atenció mèdica per la serietat de la contusió. El mateix dia es va donar també una retenció i tres identificacions, una a una persona racialitzada i dues més a premsa, contra qui es va dirigir una actitud de fustigació i pressió limitant el dret a la informació.
Finalment, cal destacar que el 22 de juliol va tenir lloc un episodi especialment greu, a Los Cristianos, Arona, a l’illa de Tenerife, en el qual una vegada desconvocada la manifestació que s’havia dut a terme, dues persones migrants que s’allotgen al Centre de las Raíces (i que havien participat a la manifestació) van ser detingudes. La detenció es va dur a terme de manera arbitrària, discriminatòria i sense prou indicis de la comissió d’un delicte, i va tenir per tant un efecte dissuasiu per a la resta del grup de persones allotjades a Las Raíces que fins aquell moment havien participat i reivindicat els seus drets a les manifestacions, limitant el dret a la llibertat d’expressió i de participació. Cal recordar que aquestes persones es troben en una situació de vulnerabilitat administrativa especial, i una detenció, o fins i tot una identificació, pot suposar l’obertura de procediments d’expulsió. Així, denunciem el racisme institucional que restringeix de forma sistemàtica el dret a la llibertat de manifestació de les persones que es troben en una situació administrativa irregular.
Més enllà dels incidents ocorreguts en el marc de la Caravana, cal destacar diverses actuacions repressives executades per part d’agents de seguretat públics i privats als espais on s’ha allotjat les persones migrants nouvingudes a les illes, tal com el Campament de les Arrels a Tenerife. A l’últim any, les persones afectades, col·lectius de suport i les organitzacions de drets humans han denunciat constants violacions al dret a la protesta mitjançant un ús excessiu de la força, agressions racistes, amenaces i càstigs cap a les persones allotjades als recursos d’acollida .
Fruit de la repressió esmentada, 13 persones segueixen preses pendents de judici o de sentència, en alguns casos amb peticions de 11 anys de presó per part de la fiscalia. Cal destacar que 4 han estat alliberades sense càrrecs després de romandre 7 mesos empresonades de forma preventiva.
En definitiva, la Plataforma Defensar Qui Defensa, conjuntament amb Caravana Obrint Fronteres i altres col·lectius afins, denunciem la creixent restricció del dret a la protesta mitjançant l’ús de la Llei Mordassa i la impunitat davant l’ús excessiu de la força, en aquest cas concretament contra el moviment antiracista i pels drets de les persones migrants.
I exigim, tal com s’ha expressat a la carta enviada al Defensor del Poble,
- La fiscalització de les actuacions de les Forces i cossos de Seguretat de l’Estat en què es fa un ús excessiu de la força contra persones que exerceixen el dret a la llibertat de manifestació, o en què no es respecta el principi de no-discriminació.
- La prohibició expressa de l’elaboració de perfils racials a les polítiques de seguretat, que incloguin l’eliminació dels controls d’identitat basats en perfils ètnics i racials.
- Mesures perquè garanteixin el dret a la llibertat de manifestació i reunió de totes les persones, independentment de la situació administrativa.
- La retirada de les sancions imposades.