DONA’M CINE, Dona’m Feminismes

DONA’M CINE és un concurs internacional de curtmetratges realitzats per dones que vulguin expressar-se a través del llenguatge audiovisual amb una perspectiva feminista. Se celebra bianualment a través d’Internet, per tal de reivindicar i celebrar la importància de les narradores feministes en el món audiovisual, sempre a través de les seves mirades feministes i diverses, orientades cap a la transformació social i crítiques a l’heteropatriarcat, que ens expliquen històries transversals i sorores, per i des de la transformació ecosocial i les resistències creatives.

El cinema com a escenari on projectar futurs feministes dignes de ser viscuts. El cinema com a eina per a la transformació feminista. Aquest és el plantejament principal de DONA’M CINE. Perquè necessitem imaginaris que ens projectin, que concebin futurs feministes dignes de ser viscuts, antipatriarcals, no normatius, no binaris, descolonials i antiracistes.

Aquest festival va néixer el 2010 com a iniciativa d’Entrepobles, associació de cooperació, solidaritat internacional i educació emancipadora, compromesa amb els feminismes i altres moviments socials, i Doble Banda, productora amb una àmplia experiència en cinema i documentals de contingut social.

Des del seu origen, l’objectiu base de DONA’M CINE és ser difusora de la veu de dones de tot el món en el relat de les seves realitats, els seus sabers i les seves rebel·lies diverses, i posar el feminisme com un eix vertebrador de tots els relats des de la “pedagogia de la desobediència” per transformar pràctiques i valors heteropatriarcals. Així mateix, aspira a contribuir a la construcció d’una societat amb més justícia social, inclusiva i solidària, que garanteixi els drets humans i l’equitat de gènere entre dones, identitats dissidents i homes, a través de l’audiovisual com a eina per a la transformació social.

DONA’M CINE en la seva V Edició (2020-2021) i amb un total de més de 400 curtmetratges inscrits en aquests 10 anys de vida, s’ha consolidat com la plataforma de creativitat i cultura en línia, de construccions col·lectives i de mirades feministes diverses, construint un espai per fer visibles produccions audiovisuals que no tenen cabuda en els mitjans de comunicació convencionals.

DONA’M CINE té un caràcter internacional, entenent que vivim en un món globalitzat i complex. En la realitat de les dones es barregen el gènere, la classe social, la identitat, el sexe, l’origen, l’ètnia, l’edat, la religió, la territorialitat i els contextos polítics. L’origen de les desigualtats és molt complex, però alhora permet una gran diversitat d’alternatives, rebel·lies i formes de teixir relacions, afinitats, vincles i aliances.

V EDICIÓ: DONA’M FEMINISMES. DONA’M CINE

Convocatòria oberta fins el 9 de maig de 2021

→ BASES                → INSCRIU-TE

 

Malgrat totes les vicissituds plantejades en aquests mesos, des de DONA’M CINE llancem aquesta V edició sota el lema “Dona’m feminismes. Dona’m Cine“, que posa en relleu les resistències protagonitzades per dones arreu del món, com les lluites feministes per la defensa del territori i de la vida, en aquesta ocasió sobre el rerefons de la pandèmia que estem travessant. I és que en el moment de llançament d’aquesta edició, no podem oblidar que en pocs mesos ens hem vist sorpreses a tot el món per una “emergència sanitària” provocada per la pandèmia de la COVID-19, que els seus impactes s’han sumat als ja provocats al llarg de dècades per les crisis alimentària, energètica, de les cures, crisi econòmica i financera, crisi migratòria i de refugiats, crisi climàtica i ecològica. Per això mateix, en aquesta edició, MÉS QUE MAI, les temàtiques a concurs continuen enfocades en els feminismes diversos: transversalitat, interseccionalitat, sororitat, transformació ecosocial, resistències creatives i crítica a l’heteropatriarcat.

– PREMI DEL JURAT –

El jurat constituït per a la V Edició DONA’M CINE triarà entre les obres seleccionades la guanyadora del PREMI DONA’M CINE.

– PREMI BERTA CÀCERES –

Una de les temàtiques que proposem des de la tercera edició del concurs posa el focus en les dones activistes i defensores dels drets de les dones, de la seva col·lectivitat i dels béns comuns de la naturalesa, en tant que la seva criminalització és un fenomen global en creixement, amb tendències que s’expressen en diferents graus i contextos. El “Premi Berta Càceres” es consolida un any més i serà un dels tres premis atorgats en la V edició de DONA’M CINE.

– PREMI DEL PÚBLIC –

Totes les obres seleccionades es sotmetran a votació popular a través de la pàgina web de DONA’M CINE. L’obra que aconsegueixi més vots serà la guanyadora del PREMI DEL PÚBLIC.

– CICLE DE PROJECCIONS V Edició DONA’M CINE –

Es programaran activitats culturals i de sensibilització social amb l’objectiu de visibilitzar, generar debats i reflexions al voltant dels temes de concurs. Aquestes activitats divulgatives sempre es realitzen sense ànim de lucre.

 

En aquesta cinquena edició de DONA’M CINE comptem amb la col·laboració de Dones Visuals, FemArt, Ca la Dona, La Bonne – Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison, DEMUS Perú (Estudi per a la Defensa dels Drets de la Dona), Institut de Drets Humans de Catalunya, SICOM – Solidaritat i Comunicació, Zumzeig (Cinema-Cooperativa) i, amb el suport de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament.

Fem visibles les produccions audiovisuals que no tenen lloc en els mitjans de comunicació convencionals. Visibilitzem el cinema feminista.

#DonamCineFeminista #DameCineFeminista

→ https://www.facebook.com/donamcine/
→ https://www.instagram.com/donamcine

→ https://twitter.com/donamcine