No a la directiva Bolkestein, una mordassa pels municipis

No al Procediment de Notificació de Serveis de la UE: els municipis necessiten un espai democràtic per protegir els interessos de la ciutadania!

(Nota d´última hora)

La Unió Europea ha creat infinitat de regulacions que protegeixen les grans empreses i atempten contra els drets de les majories socials. Una és l’anomenada Directiva ‘Bolkestein’ per liberalitzar els serveis en el mercat únic de la UE que va entrar en vigor el 28 de desembre de 2009 (Directiva 123/2006 / CE).

La “Directiva Bolkestein” ha tingut com a conseqüència una sèrie d’altres regulacions. Entre elles la Directiva (UE) 2015/1535, en funció de la qual els Estats membres tenen l’obligació de notificar a la Comissió Europea dels projectes de reglamentacions tècniques (per exemple en l’àmbit de serveis públics o contractació pública) abans de la seva adopció . A partir de la data de notificació del projecte, hi ha un període de tres mesos durant el qual l’Estat membre no pot adoptar la reglamentació en qüestió. És una de les moltes qüestions en que la Comissió “intervé” als Estats i redueix la seva sobirania democràtica al tenir el poder de canviar el projecte notificat. La Comissió també pot bloquejar un projecte durant un període de 12 a 18 mesos si s’han dut a terme o ja estan en curs treballs d’harmonització de la Unió Europea.

Un dels molts problemes és que la UE pretén estendre aquest “procediment de notificació” també als municipis.

El passat 6 de novembre, el Corporate Europe Observatory (CEO), Transnational Institute (TNI) i Barcelona en Comú van organitzar l’esdeveniment ‘Municipalitzar Europa! al Parlament Europeu amb representants de les ciutats de Barcelona, ​​Nàpols, Grenoble, París i Amsterdam per discutir polítiques municipals progressives sobre habitatge (assequible), energia (transició), aigua pública, remunicipalització, solidaritat amb les persones refugiades, etc. Entre els diferents debats va destacar que les institucions de la UE estan preparant just ara una altra amenaça per reduir l’espai polític per als municipis.

Les institucions de la UE estan en la fase final de negociar un acord sobre el “Procediment de Notificació de Serveis” (que és part de la revisió de la Directiva de Serveis de la UE, coneguda com la “Directiva Bolkestein”). La proposta retardaria o refredaria massivament les iniciatives municipals progressives.

El “Procediment de Notificació” proposat obligaria els municipis a informar la Comissió Europea sobre qualsevol nova mesura reguladora que afecti els serveis, tres mesos abans de prendre la decisió. La Comissió Europea avaluaria i prendria una decisió vinculant sobre si les mesures violen la Directiva de Serveis. Actualment la notificació només es fa després d’adoptar les mesures. Com a part de la seva ofensiva neoliberal, la Comissió Europea podria produir obstacles contra una àmplia gamma d’iniciatives municipals progressistes (com a gestores públiques d’electricitat i aigua, regulacions contra els pisos turístics d’Airbnb, clàusules socioambientals per a la contractació pública), etc.

L’esborrany de la Comisó Europea també proposa donar l’oportunitat a les “parts interessats” (incloses les empreses multinacionals i els seus grups de pressió) de comentar les mesures notificades per les autoritats públiques.

Hi ha el perill que les institucions (Comissió, Parlament, Consell de la UE) arriben a un “acord” abans del 15 de novembre, per la qual cosa és urgent que les nostres veus siguin escoltades. Convidem a la seva organització a signar la declaració (adjunta) i difondre-ho més àmpliament.

Aturin el Procediment de Notificació de Serveis de la UE: els municipis necessiten un espai democràtic per protegir els interessos de la ciutadania!

Nosaltres, representants de municipis europeus, grups de la societat civil i sindicats, expressem la nostra profunda preocupació pel “Procediment de Notificació de Serveis” proposat. En lloc de la informació posterior com es fa ara, les noves regulacions i lleis haurien de ser notificades en el futur abans de ser decidides i necessitarien rebre l’aprovació prèvia de la Comissió Europea.

Això reduiria l’espai per a polítiques progressistes, fins i tot a nivell local. Com s’indica en una resolució de l’ajuntament d’Amsterdam de setembre de 2018, la proposta del “Procediment de Notificació” crea retards innecessaris i “perjudica greument l’autonomia de governs locals i, per tant, representa una amenaça per a la democràcia local”.

La proposta crearia nous obstacles per a polítiques municipals progressistes, com ara mesures molt necessàries per tal de protegir els habitatges assequibles.

El procediment proposat és desproporcionat i està en desacord amb el principi de subsidiarietat així com l’obligació de la UE de respectar l’autogovern regional i local, tal com es descriu en el Tractat de Lisboa.

Els municipis tenen un paper crucial a desenvolupar en la solució dels problemes socials i ambientals d’Europa així com en l’aprofundiment de la democràcia amb la participació activa de la ciutadania.

La proposta de “Procediment de Notificació de Serveis” restringiria l’espai democràtic dels municipis i és per tant completament inacceptable.

signen:

Organitzacions socials, sindicals i polítiques:
Action from Ireland (Afri)
ACV-CSC, Belgium
AITEC, France
Alternativa3, Spain
Alternativa antimilitarista MOC, Canarias, Spain
Ander Europa, Belgium & The Netherlands
Asociación Canaria de Economía Alternativa, Spain
ASiA- Associació Salut i Agroecologia of the Barcelona, Catalonia
L’association Open Atlas, France
ATTAC Austria
ATTAC France
ATTAC Germany
ATTAC Spain
Austrian Federal Chamber of Labour
Austrian Trade Union Federation
Both ENDS, The Netherlands
CADTM, Belgium
Campaign Against TCI (Trade and Investment Treaties), Catalonia
Campaña “No a los tratados de comercio e inversión”, Spain
Comisiones Obreras (CCOO), Spain
Confederación General del Trabajo de España (CGT)
Convergence nationale des collectifs de défense et de développement des services publics, France
Coordination eau Ile-de-France, France
Confederación Intersindical, Spain
Corporate Europe Observatory (CEO)
Eau Bien Commun, France
Ecologistas en Acción (Spain)
Entrepueblos/Entrepobles/Entrepobos/Herriarte Spain
European Federation of Public Services Unions (EPSU)
European Water Movement – Europe
EuSAIN (European Sanitation Initiative), Netherlands
EYATH Trade Union, Greece
Federación Española de Ingeniería Sin Fronteras, Spain
Federation of Ecologists in Action of Catalonia
Food & Water Europe
FSC-CCOO (Comisiones Obreras, Federation of Citizen Services), Spain
Global Justice Now, United Kingdom
La Taula de l’Aigua de Mollet, Spain
Mouvement Ouvrier Chrétien, Belgium
Moviment per l’Aigua Pública i Democràtica (MAPiD), Barcelona, Spain
Municipal Services Project, Canada
ODG – Debt Observatory in Globalisation (Barcelona, Spain)
RAP-Red de agua pública (España)
Red de Municipios contra la Deuda Ilegítima y los Recortes,Valencia (España)
REDESSCAN (Red Canaria en defensa de los Servicios Sociales), Spain
SETEM, Spain
SOSte to Nero, Greece
Taula de l’aigua Terrassa, Spain
Transnational Institute (TNI)
TROCA- Plataforma por um Comércio Internacional Justo, Spain
Unión de Sindicatos de Trabajadores y Trabajadoras en Andalucía, Spain
Unite Branch NW389 (Greater Manchester), United Kingdom
Unión General de Trabajadores (UGT), Spain
WECF France
WECF International
We Own It, United Kingdom

Plataformes polítiques municipals i regionals:
Barcelona en Comú, Catalonia, Spain
Catalunya en Comú, Catalonia, Spain
Coordinadora de Zaragoza en Común, Spain
EQUO, Spain
Ganemos Córdoba, Spain
Ganemos Jerez, Spain
Grupo Municipal Somos Oviedo/Uvieu, Ayunamento de Oviedo, Asturias, Spain
Grupo Municipal València en Comú del Ayuntamiento de València, Spain
Irabazi-Ganemos Eibar, Spain
Izquierda Unida-Los Verdes de Villaconejos, Madrid, Spain
Grup Municipal MÉS per Palma, Balearic Islands, Spain
Participa Sevilla, Spain
Podemos-Cádiz, Spain
Reacciona Talaveruela, Spain
Rassemblement citoyen de la gauche et des écologistes, Grenoble, France
Som Gramenet, Catalonia
Somos Mieres, Spain
Xixón Sí Puede, Spain

Autoritats locals (nom de l’alcaldesa o de l’alcalde – nom del municipi):
José María González – Alcalde de Cádiz, Spain
Damien Carême – Maire de Grande Synthe, France
Nathalie Perrin-Gilbert – Lyon 1er arrondissement, France
Jacqueline Belhomme – Maire de Malakoff, France
Pierre Aschieri – Maire de Mouans-Sartoux, France
  

Última hora: es posposa la ronda de negociació de la Directiva Bolkestein

Avui dimecres 14 de novembre s’acaba de confirmar que la presidència austríaca de la UE ha cancel·lat les negociacions programades per demà al matí.

Ja hi havia diferències d’opinió entre els governs. França, Itàlia, Espanya i Alemanya tenen preocupacions que han impedit fins ara un acord. Però la nostra carta pot haver ajudat a la caiguda final! No està clar per quant de temps seran posposades les converses.

La cancel·lació de les negociacions de demà és una bona notícia, però la això no vol dir que la proposta del Procediment de Notificació dels Serveis s’hagi retirat, però ara almenys, tenim més temps per sumar i mobilitzar aliances (alcaldes, partits municipalistes , grups de la societat civil, sindicats, etc.) a aquesta lluita contra la mordassa al municipalisme i planificar els propers passos en l’oposició a l’anomenada Directiva Bolkestein.

Olivier Hoedeman
Coordinator
Corporate Europe Observatory (CEO)