Més de 200 organitzacions rebutgem l’acord comercial entre la UE i Mercosur

Més de 200 organitzacions de la societat civil, entre elles Entrepobles, Ecologistes en Acció i Enginyeria sense Fronteres, han signat una petició dirigida als governs dels Estats membres, a la Comissió Europea i al Parlament Europeu perquè rebutgin l’Acord d’Associació entre la UE i els països integrats en el Mercosur (el Brasil, l’Argentina, Paraguai i l’Uruguai).

Encara que la idoneïtat del tractat ha estat posada en dubte des de la seva conclusió al juny de 2019 per diferents governs, parlaments nacionals i regionals a la UE i, recentment, pel Govern argentí d’Alberto Fernández, la presidència alemanya de la UE sembla disposada a continuar amb el procés de signatura i ratificació.

Per a les organitzacions signants, aquest acord comercial suposarà l’acceleració de la destrucció mediambiental i la crisi climàtica, l’augment de les violacions de drets humans i de la impunitat, i un impuls al model agropecuari orientat a l’exportació que perjudica la pagesia tant a la UE com en el Mercosur.

La campanya estatal No als Tractats de Comerç i Inversió ha lliurat una carta signada per més de 200 organitzacions de tota Europa a la Ministra d’Afers exteriors, Unió Europea i Cooperació i a tots els europarlamentaris i europarlamentàries espanyols. Demanden que rebutgin el tractat comercial entre la UE i Mercosur en el Consell Europeu i el Parlament Europeu respectivament.

La conclusió d’aquest tractat comercial, les negociacions del qual es van prolongar durant 20 anys, va ser anunciada al juny de 2019. Des de llavors s’han succeït les crítiques al text de l’acord per part de governs com els de França o Irlanda, especialment després de l’onada d’incendis a l’Amazònia a l’agost del passat any i la gestió política de la crisi per part del Govern brasiler. En els últims mesos els parlaments d’Àustria, Països Baixos i la regió belga de Valònia han aprovat mocions de rebuig al tractat.

No obstant això, el Govern alemany, que presidirà la UE en el segon semestre de 2020, sembla decidit a ignorar aquest creixent malestar entorn de l’acord amb Mercosur i continua amb el calendari previst per a la seva signatura i ratificació. El Govern espanyol s’ha mostrat fins ara també clarament favorable al tractat.
Les organitzacions signants de la petició consideren que aquest tractat comercial tindrà conseqüències negatives per al medi ambient i la ciutadania:

  1. Accelerarà la destrucció del medi ambient i la crisi climàtica en promoure les exportacions d’automòbils, l’expansió dels monocultius i les pastures dedicades a la ramaderia. L’acord impulsarà sectors com la carn o la soia (entre altres) als països de Mercosur, responsables de la destrucció de la Amazònia i altres ecosistemes.
  2. Augmentarà les violacions de drets humans i de la impunitat, incloent violència física contra pobles indígenes i comunitats pageses així com l’expulsió de les seves terres. La signatura de l’acord implicaria la legitimació de les polítiques anti-indígenes i antisocials de Jair Bolsonaro.
  3. Reforçarà el model agropecuari orientat a l’exportació, que tindrà efectes perniciosos sobre els preus en origen dels quals depenen la pagesia en la UE i Mercosur. També suposarà més sofriment animal i afectarà la producció local d’aliments.

La petició d’abandonar el tractat per part de la societat civil es produeix just quan es compleix un any de l’anunci de la conclusió de l’acord. Les organitzacions socials i ambientals que signen la carta alerten que, com ha demostrat la crisi de la COVID-19, la destrucció de la biodiversitat i la persecució d’una globalització i un creixement econòmics il·limitats exposen a la humanitat a enormes amenaces.

Així mateix, insisteixen que el rebuig a l’acord UE-Mercosur no ha de mal interpretar-se com una negativa a la cooperació constructiva a la regió. Aquesta cooperació ha de promoure la lluita contra la fam, la pobresa i el canvi climàtic, i fomentar el compliment dels convenis laborals de la OIT, el respecte dels drets humans, dels drets de la pagesia i altres persones que treballen en el medi rural així com l’adopció de normatives de benestar animal.

29 de juny de 2020

 

CARTA: És el moment de paralitzar i repensar l’acord comercial UE-Mercosur 

CRIDA: A la presidència alemanya de el Consell de la Unió Europea: és el moment de paralitzar i repensar l’acord comercial UE-Mercosur

 

Descàrrega

➡ Suplement informatiu de la campanya Catalunya No als Tractats de Comerç i Inversió


Més info: Cop de mercat: Un tractat contra les persones i el clima