Assemblea Entrepobles 2024: Revalidem el nostre compromís amb la defensa de la justícia social ecofeminista

Madrid va acollir l’Assemblea General Entrepobles 2024. Més de 70 socis, sòcies i activistes ens vam reunir a l’Escuela Sindical de CCOO Juan Zapico per a traçar la nostra Estratègia 2024 i revalidar el nostre compromís amb la defensa de la justícia social ecofeminista.

Durant el cap de setmana, va haver-hi temps per a tota mena d’emocions: riures amb la impro de Calambur Teatre, dolor amb els testimonis de les companyes del Sud que ens van acompanyar, intercanvi d’experiències sobre economies feministes, moments reivindicatius, reflexions internes sobre cures i noves estratègies… Cada assemblea (i aquesta ha estat la 36) és una celebració per retrobar-nos i unir lluites des de cada territori i amb les organitzacions que acompanyem a Llatinoamèrica.

Aquest és un resum en 10 punts del molt que va donar de si aquesta trobada:

  1. Crear contrapoder.

   Ens ho van dir les companyes de les cooperatives Garaldea i Desbordada, l’economista Marta Soler, i les col·legues de Fridays for Future Madrid: Com ens articulem des dels feminismes i les cures per a fer front a la ultradreta i els retrocessos en drets que tracten d’imposar-nos? No és fàcil, però no és la primera vegada que unides com a ‘gates’ podem fer front al tigre. La conclusió: Articulem-nos per a crear una opció real de contrapoder internacionalista.

  2. Defensores no estan soles.

   Companyes migrades o exiliades per raons polítiques ens van explicar la situació dels seus països i les conseqüències que l’actual llei d’Estrangeria té en les seves vides: violències, precarietat, absències, discriminació… Vam compartir el seu dolor per a sanar ferides i recordar-les que no estan soles.

  3. Des de la reflexió, però també des del desig.

   Molts mons són possibles, no sols el que ens tracta d’imposar el sistema mediàtic capitalista. Cal plantejar a la ciutadania aquestes vides, més justes, més humanes i més connectades amb la naturalesa.

  4. Cuidar  la nostra imatge, cuidar casa nostra.

   Gràcies a la cooperativa Granissat, vam reflexionar sobre la imatge visual d’Entrepobles, per a avançar en un canvi d’acord amb els nostres nous reptes de comunicació transformadora. Ens aliem per a cuidar la nostra imatge, que és cuidar la casa comuna de totes.

  5. Les cures ens inclouen també a nosaltres.

   Excés de burocràcia, càrregues de treball, recursos limitats… Vam parlar de com els activismes i el treball del dia a dia en la nostra associació requereix una profunda reflexió perquè les cures se situïn també al centre de les nostres vides.

  6. Intercanvi generacional.

   Va ser una trobada de connexió intergeneracional entre les més joves i les veteranes de l’associació. Des de Fridays for FutureGaraldea ens van explicar com resolen els seus conflictes i tracten d’anar ampliant la seva perspectiva interseccional, també incorporant els coneixements de les més adultes al seu activisme.
   I molt important, la mirada d’Entrepeques, preocupades per la falta d’arbres i la situació dels ossos polars. I sempre despertant-nos tendresa i somriures.

  7. Menys jerarquies, més ordits.

   La idea d’una gran xarxa de suport i d’articulació va ser clau en l’Assemblea 2024. Com assenyala la feminista anticolonial Carolina Meloni, “menys mapes, menys jerarquies i més ordits“. Teixim una xarxa bigarrada que no expulsi a cap!

  8. Salutacions de les nostres companyes del Sud.

   Diumenge vam recordar tot el treball comú de 2023 i vam projectar un videoresum. Especialment emotiu va ser escoltar els missatges d’organitzacions amb les quals col·laborem com CONFRAS i MOVIAC, a El Salvador; i Acció Ecològica, a l’Equador.

  9. Noves estratègies per a nous temps.

   Vam dedicar la tarda de dissabte a exposar com cada organització territorial afronta les relacions amb altres entitats i la implicació en la seva comunitat. També la situació dels fons de cooperació en les administracions locals i autonòmiques. Iniciem així un debat sobre noves vies de finançament i col·laboració.

  10.  Transparència i decisions compartides

   Cada any, a Entrepobles rendim comptes amb els socis i sòcies que mensual, trimestralment o anualment col·laboreu amb les vostres aportacions a l’associació. Sense aquest suport, el nostre treball i independència seria impossible. Així, vam exposar els nostres comptes i planificació d’activitat per la seva aprovació en plenària.

  Gràcies a totes les persones que vau assistir a l’Assemblea 2024 i molt especialment als companys i companyes de l’organització territorial de Madrid per la seva calor i acolliment.

  Continuem sembrant solidaritat!