Continuen sense confirmar-se les sentències contra els responsables de l’assassinat de Berta Càceres #JusticiaparaBerta

8 anys de l’assassinat de la defensora ambiental Berta Cáceres, el Consejo Cívico de Organizaciones Populares e Indígenas de Honduras (COPINH) i la Iniciativa Mesoamericana de Mujeres Defensoras de Derechos Humanos (IMD) denuncien que “les sentències condemnatòries en contra dels autors materials i el coautor del crim encara no són ferms i el procés de justícia sota atac“.

En un comunicat en el qual sol·liciten l’adhesió de persones i organitzacions, totes dues entitats expliquen que “en dies recents, Juan Carlos Sánchez Cantillano i Ritza Antúnez, advocats de David Castillo, condemnat com a coautor de l’assassinat de Berta Cáceres pel Tribunal de Sentència el 5 de juliol de 2021, han desenvolupat una campanya de falsedats amb l’interès d’afectar el procés de justícia per a Berta Cáceres i la confirmació de les sentències dels responsables de la seva mort. Aquest atac intenta criminalitzar a la perit del Ministeri Públic i cerca entorpir el deure que té la Sala penal de ratificar la sentència condemnatòria contra David Castillo i els altres assassins de Berta Cáceres“.

Els assenyalaments fets per la defensa de David Castillo pretenen crear dubte i confusió, no obstant això, han estat desmentits a través de comunicats pel COPINH i les seves organitzacions aliades. I ja han estat desestimats en judici pel Tribunal de Sentencia que va condemnar a Castillo.

Pots llegir tots els detalls en el Comunicat+Formulari d’Adhesió

Paral·lelament, accions per part de Sergio Ramón Ramírez Orellana, un altre condemnat per l’assassinat de Berta Cáceres, busquen manipular el treball de la Comisión Interamericana de Derechos Humanos. “Totes aquestes accions busquen afectar negativament els resultats que ha ofert el sistema penal en aquest cas, fruit de l’exigència de justícia de la família, del COPINH i de la lluita contra la impunitat i per la preservació de l’Estat de Dret“, assenyala el comunicat.

Les organitzacions signants condemnem aquestes maniobres que posen en risc el procés i a les persones que intervenen en ell. D’igual manera, exigim a la Corte Suprema de Justicia presidida per la magistrada Rebeca Raquel, i la Sala Penal composta pels magistrats Walter Raúl Miranda Sabio, Mario Rolando Díaz i Nelson Danilo Mairena Franco, la immediata confirmació de la sentència ja emesa contra els 7 homes responsables de l’autoria material de l’assassinat de Berta Cáceres i la sentència contra David Castillo, com a coautor d’aquest crim.

Les defensores són la sustentació de la vida en les seves comunitats. Per això, cada acció contra les defensores és un atemptat contra la comunitat en conjunt, que mostra un model de desenvolupament extractivista, capitalista i depredador, que és profundament patriarcal i per això ataca de manera específica i diferenciada a les dones.

En Entrepobles ens sumem a aquest comunicat del COPINH perquè la comunitat nacional i internacional romanguem alertes i vigilants del funcionament del sistema de justícia d’Hondures per a garantir al poble lenca l’efectiu accés a la veritat, justícia, reparació i a mesures de no repetició.