Una mirada global a la pandèmia des dels moviments socials, per a no tornar a la “normalitat”
En poques setmanes la nostra realitat ha estat alterada profundament per una pandèmia que afecta no només als països empobrits, comunitats saquejades, i a una població exclosa del gran capital internacional, sinó que també està colpejant al protegit món occidental. Una nova crisi global està present, una “crisi sanitària” que obliga a replantejar-nos la nostra mirada cap a una estranya normalitat de la violència impune, l’explotació laboral, de la desigualtat social, de l’exclusió i la fam, de l’èxode forçat, dels desequilibris territorials i de la destrucció de el cicle de la vida del nostre planeta.
Les lluites socials i populars que acompanyem (https://www.entrepobles.org/) segueixen fent front a aquesta crisi multidimensional que afecta el nostre món de segle XXI: una crisi sistèmica, capitalista i financera; una crisi alimentària, ecològica, energètica; una crisi de cures, de valors, cultural; una crisi de l’essencial, dels drets humans; que emmarquen aquesta emergència sanitària per la vida.
Aquest nou episodi de la crisi global que s’evidencia en la pandèmia del coronavirus que estem vivint, ens obliga a elaborar i posar en comú algunes reflexions per ara, i per al que pugui venir després. Amb aquest propòsit, us presentem aquesta nova trobada virtual, en el qual comptarem amb:
Raul Zibechi, gran coneixedor i còmplice dels moviments socials d’Amèrica Llatina, ens ajudarà a analitzar el context que estem vivint i a conèixer les experiències de lluita i resistència d’organitzacions socials rurals, indígenes, camperoles, i urbanes, que tracten d’afrontar la pandèmia construint alternatives que posin la vida digna al centre.
També hi participan,
Annaïs Sastre. Activista d’Arran de Terra i l’Aresta, per la construcció d’una Sobirania Alimentària dels pobles. Campanya #SOS Pagesia.
Dolores Jacinto. Activista de la Asociación Intercultural de Profesionales del Hogar y de los Cuidados (AIPHYC). Campanya #RegularizacionYa.
– Aquesta crisi ens recorda el que és evident: que l’alimentació és una necessitat i un dret humà inajornable. En aquest sentit el moviment per la Sobirania Alimentària suposa una necessitat més evident que mai i, alhora, un contrapoder a la normalitat. És a dir, tracta de qüestionar les relacions de poder establertes (en el marc de la globalització neoliberal) en què l’alimentació, les persones, els animals, els béns naturals i fins i tot la vida mateixa, es mercantilitzen. De manera que, cal una altra mirada cap allò local, el comú, cap a la identitat i diversitat dels pobles, per la sostenibilitat del territori i de la Terra, que ens permeti construir noves formes de producció agroecològica i de consum responsable, defensant el dret a viure dignament en els nostres territoris i en els nostres cossos. I de recordar també que en aquests dies moltes collites s’estan perdent per falta de mà d’obra “estrangera” sobre-explotada.
– El capitalisme pot tancar fàbriques durant un temps, però no es pot permetre tancar les llars, ni els treballs de cures i de reproducció de la vida. El capitalisme necessita la vida, encara que la vida no necessita el capitalisme. Volem visibilitzar, en general, la feminització de les cures, generada per la divisió del treball patriarcal. Volem visibilitzar les cadenes internacionals de les cures, a aquestes persones que, en situacions d’exclusió, precarietat i explotació inhumana, propiciada per les lleis d’estrangeria, sostenen vides de les nostres persones més dependents. Rebel·lar-nos contra la pobresa estructural normalitzada i l’exclusió social jerarquitzada, que posen de manifest la vulnerabilitat d’una gran part de la humanitat. I ressaltar la gravíssima irresponsabilitat de les polítiques neoliberals que s’han desenvolupat durant dècades amb la privatització i/o desmantellament dels serveis públics, i la desprotecció dels béns comuns, contribuint més si cap a accentuar aquesta emergència global.
Els moviments socials, un cop més, són impulsors d’iniciatives regeneradores per garantir la vida i construir alternatives a la crisi sistèmica d’un capitalisme que no respecta ni a les persones ni al planeta.
Cooperació solidària davant la crisi del capitalisme global!
Per una Sobirania Alimentària dels Pobles!
Cap persona és il·legal!