Entrepobles presenta la web “Activistes per la Vida”

De l’exposició fotogràfica de Gervasio Sánchez neix la web sobre activistes de drets humans i ambientals amenaçats de mort a Amèrica Central, específicament a Hondures i Guatemala, dos dels països més violents del món.

Què passa a Amèrica Central? Per què Hondures és el segon país més pobre de Llatinoamèrica? Per què desapareix la memòria històrica en països com Guatemala? Qui és Rosalina Tuyuc? I Rosalina Dominguez? Quin paper tenim les persones del Nord Global en la vulneració de drets humans al Sud Global? Són algunes de les preguntes que intentem respondre amb la web d’Activistes per la Vida.

La web d’Activistes per la Vida, disponible en català www.activistesperlavida.cat i en castellà www.activistasporlavida.org, fa un repàs per la història de Amèrica Central, d’Hondures i Guatemala, denúncia el paper de les grans empreses (hidroelèctriques, mineres, cimenteres, etc.) europees i estatunidenques en la vulneració de drets humans als països del Sud Global, ressalta la importància dels col·lectius, moviments socials i entitats locals que es deixen la vida per a defensar el territori, els rius, el cos o la memòria històrica, i ens acosta a la vida de les defensores i els defensors i els posa nom i cognom.

En temps d’emergència climàtica i ecològica, aquests rostres i aquestes veus ens plantegen la necessitat de qüestionar el creixement il·limitat del consum material com a base del benestar. Ens adverteixen que, esgotant els béns naturals i la biodiversitat, estem soscavant les bases de la nostra pròpia existència.

El projecte “Activistes per la Vida” és una eina més dins del treball que Entrepobles porta anys realitzant en suport a les organitzacions defensores de DD.HH., ambientals, feministes, indígenes a Amèrica Llatina. Amb aquest treball volem remarcar especialment la situació crítica en la qual desenvolupen el seu activisme les defensores i defensors a Hondures i Guatemala en contextos marcats per tota mena de violències impunes, una pressió asfixiant sobre el territori i les comunitats per part de l’extractivisme, i estats capturats per les corporacions i el crim organitzat.

Els materials de “Activistes per la Vida”, desplegats en formats audiovisuals, comunicatius i didàctics s’articulen entre si per a tendir un pont de solidaritat amb les persones defensores i les seves comunitats.

Aquest projecte ha estat possible gràcies al nostre amic i fotoperiodista Gervasio Sánchez, a les persones protagonistes d’aquesta història, a les que apareixen i a les que han preferit no aparèixer, a les estimades organitzacions i comunitats de Guatemala i Hondures que ens han brindat la seva confiança i la seva col·laboració perquè aquest projecte fos possible. Al Institut de Drets Humans de Catalunya que ens acompanya en el projecte. I a la Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament per finançar la proposta.