Educació emancipatòria
Feminismes
Protecció a defensores DD.HH.

1era Escoleta Feminista: “Connectant sabers col·lectius des de les cures i els feminismes”

Els dies 21 i 22 d’octubre de 2023 es va celebrar la 1era Escoleta Feminista – “Connectant sabers col·lectius des de les cures i els feminismes” en Calafou, Vallbona d’ Anoia. Des de Entrepobles en coordinació amb Calala Fondo de Mujeres i amb l’ajuda de Escoltes catalans, Consell de la joventut de Barcelona i el Consell nacional de la joventut de Catalunya, ens vam proposar generar un espai de trobada i aprenentatge no mixt, per a dones i identitats dissidents, que perteneixen a espais organitzacionals de Catalunya.

A través d’aquest enllaç podràs descarregar la sistematització de la Escuelita Feminista

Amb l’objectiu principal de construir entre todes un espai de cures i aprenentatges, que ens permeti compartir eines i pràctiques d’autocura i cures col·lectives, teixir xarxes i oferir acompanyament des dels moviments feministes locals i sobretot, des dels moviments feministes d’Amèrica Llatina.

En concret comptem amb la participació de: Liliana Funes y Lilian Girón de la Iniciativa Mesoamericana de Defensoras (IM-D), Magy Castillo de la colectiva de Teatro Amapolas de Nicaragua, Carolina Torres Topaga, artista escènica i directora de teatre, Nuria Alabao, periodista i activista, Karin Konkle de Ca la Dona, Bea Cantero de Mujeres Pa’lante, María Eugenia Blandón de Mujer Diáspora i Anna Galí de la Cooperativa Fil a l’Agulla.

Els espais per a compartir sabers apresos durant les jornades van ser valuosos per diferents motius; d’una banda, intentaven generar confiança en les participants de prendre la paraula, si es fes escoltar, en un espai d’escolta atenta i cura. I per un altre, ens van permetre aprendre d’aquells tallers en els quals participem, o a vegades reflexionar punts que no havíem considerat abans.

Segons una participant: “El que més m’emporto de l’escoleta és la bona energia al voltant de totes les que vam venir i aquesta sensació de consens de la necessitat d’un feminisme: transversal, de classe, amb perspectiva racial i perspectiva LGTBQ+”

Com a conclusions volem exposar que L’Escoleta Feminista va ser una experiència enriquidora en la qual els participants van poder teixir xarxes entre eles dobles i trobar-se amb otres compañeres de diferents espais organitzacionals del territori català. Va ser un espai per a compartir aprenentatges i eines des dels sabers de companyes feministes de l’Estat Espanyol i d’Amèrica Llatina. L’après durant aquest cap de setmana té el potencial de ser replicable en els col·lectius en els quals formen part. I val la pena recalcar la riquesa tant per la diversitat dels temes abordats com per les metodologies. Cada taller va generar una sèrie de reflexions i conclusions que ens queden a todes i que ens serveixen per a continuar dispersant aquests missatges.

També compartim el vídeo on les tècniques de Calala i Entrepobles, i dos participants de resumeixen l’Escoleta Feminista.