#28S (2022) ACCIÓ GLOBAL PER LA DESPENALITZACIÓ DE L’AVORTAMENT (POSICIONAMENT/COMUNICAT)

#28S (2022) ACCIÓ GLOBAL PER LA DESPENALITZACIÓ DE L’AVORTAMENT (POSICIONAMENT/COMUNICAT)

Entrepueblos-Entrepobles-Entrepobos-Herriarte ens sumem aquest 28 de setembre a les accions convocades per les organitzacions feministes que a tot el món celebren de manera reivindicativa el Dia d’Acció Global per un Avortament Legal, Segur i Gratuït, i Dia per la Despenalització de l’Avortament a Amèrica Llatina i el Carib.

La decisió de declarar el 28 de setembre com una jornada reivindicativa i de mobilitzacions als carrers, es va prendre en la V Trobada Feminista Llatinoamericà i del Carib celebrat en Sant Bernardo, l’Argentina del 18 al 24 de novembre de 1990 en el Taller sobre Avortament, considerant que les complicacions per l’avortament insegur i clandestí era i continua sent, la primera causa de mortalitat de les dones en molts dels països de la regió.

És per tot això que ens sentim compromeses des dels nostres valors internacionalistes, amb totes les organitzacions feministes i la resta de les organitzacions de la societat civil que lluiten per la despenalització total de l’avortament, el gaudiment ple dels drets sexuals i els drets reproductius, els drets humans i la justícia global.

En l’actualitat, en la major part de països d’Àfrica i d’Amèrica Llatina, l’avortament està totalment prohibit. Recordem la repressió, criminalització i empresonament de dones a El Salvador, i les lluites i solidaritat per a l’alliberament de 62 dones condemnades a penes de fins a 40 anys, i celebrem que 17 d’aquestes dones hagin aconseguit la seva llibertat en aquest mateix any. En alguns països d’Àsia està severament restringit i fins i tot quan és legal, les dones han de patir costos elevats i la inaccessibilitat de l’atenció adequada a l’avortament. En diversos països d’Europa (sis països europeus mantenen lleis d’avortament molt restrictives i no permeten l’avortament a petició o per motius socials amplis), i cada vegada més als Estats Units, les dones s’enfronten a feroços atacs dels grups fonamentalistes religiosos i de dretes que desitgen reduir la seua llibertat sexual i reproductiva, imposant restriccions legals i financeres, un major estigma i discriminació i obstaculitzant encara més l’accés de les dones a avortar.

Aquest 28 de setembre. Tot el nostre reconeixement al treball que durant anys han impulsat les organitzacions feministes d’Amèrica Llatina, que ha permés que l’avortament es convertira en llei A l’Argentina, i anar ampliant el xicotet grup de països de la regió conformat per l’Argentina, l’Uruguai, Cuba, Guyana, Guaiana Francesa, Puerto Rico i algunes zones de Mèxic, on es permet en l’actualitat que les dones sol·liciten un avortament legal sense importar la causal de l’embaràs.

Què podem dir sobre el dret a avortar en l’Estat Espanyol?
Aquest passat mes d’agost el Consell de Ministres va donar llum a la nova llei de l’avortament que és una modificació de la norma de 2010. No la derogarà, només modifica alguns aspectes i ambdues conviuran en el marc legislatiu. Quins avanços suposa i que reivindicacions feministes continuen pendents? 1) Aporta la interrupció voluntària de l’embaràs sense permís patern a menors a partir dels 16 anys. 2) Suposa l’eliminació del termini de reflexió de “almenys tres dies” per a les dones que decideixen avortar. 3) Encara que s’inclou que es garantirà la interrupció voluntària de l’embaràs en tots els serveis públics es resideixi on resideixi, i de no ser possible en els serveis de salut [els públics], es gestionarà de manera que el dret quedi garantit, s’exerceixi en un hospital públic o en un centre o clínica acreditada (quedaria igual, tal com el recull, la Llei de l’Avortament de 2010). Per a garantir el servei del sistema públic, aquesta proposta d’Igualtat recull un registre d’objectors de consciència que es posarà en marxa en cada autonomia. En relació amb l’Objecció de Consciència, hi ha professionals que directament s’oposen per raons morals, però també és evident, que continua sent una pràctica estigmatitzada i no normalitzada sobre la qual no es parla i no es forma a professionals, no dona prestigi ni suma en la carrera professional.  4) El manteniment dels terminis, és a dir, l’avortament és lliure fins a la setmana 14 de gestació. A partir d’ahi i fins la setmana 21, podrà realitzar-se el que es coneix com un avortament terapèutic, és a dir, una interrupció per causes mèdiques com a malformació del fetus o perill per a la vida de la mare. Les organitzacions de defensa de drets sexuals i reproductius continuen reivindicant la despenalització dels avortaments a partir de la setmana 22, quan existeixen malformacions fetals. El text de la nova llei, aprovada en el Consell de ministres, no modifica aquest aspecte i deixa a les gestants en mans d’un comitè ètic.
5) En aquest nou text de la llei no queda garantit, en els serveis de salut públics, el dret a l’avortament per a les dones migrants que no poden accedir a una sanitat pública, universal i de qualitat per processos burocràtics de regularització.
6) Una altra assignatura pendent invertir els recursos necessaris per a implementar l’educació sexual integral obligatòria, l’accés universal als anticonceptius.

#28S ACCIÓ GLOBAL PER LA DESPENALITZACIÓ DE L’AVORTAMENT

Denunciem que milers de dones i persones amb capacitat de gestar continuen morint en el món per avortaments clandestins. Milers de dones avorten cada any, dins i fora de la legalitat!
Mostrem la nostra solidaritat amb totes i cadascuna de les dones represaliades, criminalitzades i estigmatitzades per defensar el dret de les dones a l’avortament.
Denunciem l’ofensiva retrògrada, masclista i patriarcal, d’abast internacional, d’ingerència sobre la vida i els cossos de les dones i que estan suposant reculades i amenaces alarmants. Els últims anys hem viscut un augment exponencial en els esforços per a restringir els drets de les dones i de les persones LGTBIQ+. Darrere dels atacs, hi ha des de grups antigènere fins a governs conservadors, passant per partits d’extrema dreta.  Ens sumem a la reivindicació d’erradicar qualsevol col·laboració amb qualsevol govern del món, institucions, grups i moviments fonamentalistes, entre ells l’Església Catòlica, i altres confessions, que no garanteixi aquest dret a la seva ciutadania.

Donem suport a les reivindicacions dels col·lectius feministes i de drets humans, que inclouen la interrupció voluntària de l’embaràs (IVE) com a part dels drets sexuals i reproductius de les dones i persones amb capacitat gestant, i defensen la seva consideració com a drets humans i de salut pública:

• Avortament lliure, gratuït, segur i dins del sistema públic de salut per a totes les dones, sense excepcions.
• Educació sexual per a decidir. Anticonceptius per a avortar i avortament lliure, gratuït, universal i segur per a no morir.
• Ni un pas enrere, cap reculada en el reconeixement de l’autodeterminació del cos de les dones.

Us convidem a participar activament en les accions convocades per les organitzacions feministes en els vostres territoris.