La van assassinar mentre dormia, mentre somiava els nostres mateixos somnis!

Han passat sis anys des que rebem la terrible notícia de l’assassinat d’una gran amiga, nostra volguda Berta Cáceres. Aquesta lluitadora incansable per la vida, la justícia i la llibertat -premi Goldman com a defensora del medi ambient i la naturalesa-, des de feia anys era sistemàticament amenaçada per funcionaris de l’empresa DESA, amb el beneplàcit del fraudulent narco govern hondureny, i amb la passivitat de tota l’estructura financera-empresarial d’Hondures i d’inversors internacionals involucrats … fins que la nit del 2 de març de 2016 va ser vilment assassinada.

 

¿Qui era Berta Cáceres?

Berta era la coordinadora del Consejo Cívico de Organizaciones Populares e Indígenas de Honduras (COPINH) i des d’aquí era una de les veus en la primera línia de la defensa dels drets del poble lenca, en defensa del seu territori enfront d’empreses nacionals i multinacionals.

Amb Berta coincidim en diferents coordinacions internacionals de moviments solidaris. Al seu costat caminem els carrers i els camins del seu Hondures volguda després del cop d’estat de 2009, acompanyant i donant suport a la lluita i resistència d’aquest poble heroic. Berta era una de les veus més clares i valentes en la defensa del poble pagès i indígena, de les dones, de lxs estudiants i de tots els sectors socials més desfavorits. Des d’Entrepobles sempre vam ser solidaris amb Berta, amb la seva generositat i el seu compromís rebel, solidari, activista i feminista.

“Sens dubte vam perdre un dels referents ètics més volguts en el nostre caminar en la solidaritat internacional”.

Berta va ser molt molesta per als poders establerts i sempre va estar al punt de mira davant el seu defensa claudicable pels drets i llibertat del poble hondureny. Rebia constantment amenaces de mort, persecució, assetjament, atacs físics i es va enfrontar a diversos càrrecs i denúncies falses, com la de provocar danys i perjudicis a l’empresa hidroelèctrica DESA. El 2 de març de 2016, sicaris al servei de l’empresa van irrompre en el domicili de la reconeguda defensora indígena Berta Càceres i la van assassinar a trets.

Han passat sis anys i continuem demanant al costat de nombroses organitzacions de tot el món Justícia per a Berta Cáceres!

Des que en els primers dies del seu assassinat, representants de xarxes socials internacionals es van desplaçar a Hondures en el marc de la Missió Internacional “Justícia per a Berta Cáceres” els secrets d’aquest crim s’han anat fent públics amb comptagotes. El govern de Juan Orlando Hernández va obstaculitzar durant tots els seus anys de mandat -fins a inicis del 2022- l’avanç de les recerques en el seu afany de protegir els culpables intel·lectuals.

Les successives mancances i buits en la recerca de l’assassinat van portar a les organitzacions socials a sol·licitar en 2016 la creació d’una Comissió Internacional Independent de Recerca interdisciplinària amb la finalitat d’evitar la impunitat i garantir la transparència de les recerques sobre l’autoria material i intel·lectual dels fets, inclosa la implicació de l’empresa DESA i de totes les altres entitats finançadores involucrades. La demanda era unànime: la retirada immediata d’aquesta empresa del riu Gualcarque.

El 7 de juny del 2017 es va anunciar l’inici de l’audiència preliminar de cinc dels vuit imputats en el cas de l’assassinat de Berta Càceres en un procés ple d’incidències. A partir d’aquí es va iniciar una sèrie de temptatives de judici, però una vegada i una altra el Ministeri Públic es va negar a presentar la informació i els peritatges necessaris per al procés, en la cerca de la veritat.

A la fi de 2018, el Tribunal de Sentència hondureny va pronunciar un veredicte en el qual es condemnava únicament al grup sicarial i a l’estructura intermèdia relacionada directament amb l’empresa DESA, però es continuava sense condemnar als autors intel·lectuals que van planificar el crim i que van pagar als autors materials que van assassinar a Berta i van intentar assassinar a l’activista mexicà Gustavo Castro que acompanyava a Berta al moment de l’assassinat. Entre els autors intel·lectuals destaquen com acusats per la defensa de Berta membres de la família Atala Zablah, accionistes amos de l’empresa DESA, que mai han estat jutjats. Com es va dir en aquests dies: “va haver-hi sentència, però no va haver-hi justícia”.

En el 2020, seguia sense fer-se justícia. Organitzacions nacionals i internacionals de drets humans van presentar davant el Ministeri Públic una declaració subscrita per més de 500 organitzacions i a més centenars de persones de tot el món, exigint respostes davant la falta d’acció i sanció sobre la clara responsabilitat dels autors intel·lectuals del crim.

El 7 d’abril del 2021, i davant maniobres del seu defensa, va ser suspès el judici encara pendent contra uns dels autors intel·lectuals, David Castillo -gerent de l’empresa DESA-. No va ser fins a juliol de 2021 que vam poder celebrar la victòria del COPINH, del poble lenca, de la família de Berta, del poble hondureny i de la solidaritat internacional davant el veredicte contra David Castillo com a culpable de l’assassinat de Berta Càceres.

Encara que la veritable justícia no serà completa fins que s’enjudiciï a la família Atala Zablah com a autors intel·lectuals de l’assassinat, els qui des de la seva posició de poder busquen com frenar la digna lluita del poble lenca per defensar el seu riu, el seu territori i la vida.

Encara esperem justícia. Justícia per a Berta Cáceres!

Aquest 2 de Març, com sempre, commemorem la seva lluita i acompanyarem les activitats que per a aquest sisè Aniversari de la Sembra de Berta Cáceres s’organitza des del COPINH i des de totes les organitzacions solidàries germanes.

Des d’ Entrepobles País Valencià es retrà homenatge al costat de les seves companyes de viatge “Activistes per la vida” en el Col·legi Major Rector Peset de València

Justícia per Berta! No més Impunitat a Honduras!