La violència sexual contra les dones i adolescents augmenta en Internet

  • Entrepueblos, AIETI, Enraiza Derechos, Demus Perú i la associació Kallpa impulsem una campanya per a sensibilitzar sobre la violència sexual en l’àmbit digital a dones i homes d’entre 17 i 22 anys.
  • Alertem de l’increment de problemes relacionats amb noves formes de violència sexual en l’entorn digital com la sextorsió i el sexpreading en Internet.
  • La campanya busca generar debat i sensibilitzar a la ciutadania dotant-la d’eines perquè identifiqui i desmunt la cultura patriarcal que sustenta la violència masclista a través d’una peça audiovisual i continguts en xarxes socials.

Amb motiu del Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra les Dones, que se celebra el 25 de novembre, Entrepobles, AIETI, Enraiza Derechos, Demus Perú i la Fundació Kallpa hem posat en marxa una de sensibilització sobre violències masclistes digitals que es durà a terme en xarxes socials a través de Tiktok i Instagram.

L’auge de les noves tecnologies ha amplificat el camp on s’exerceixen les violències masclistes, sent les TIC l’àmbit més usat per la població jove. Segons un estudi realitzat per DonesTech en 2019, el 30% de les dones que sofreixen violències en les TIC, són violències sexuals. Violències que exerceixen principalment exparelles (45%), amics (21%) o parelles (15%).

Les violències masclistes en línia tenen la particularitat que poden exercir-se en qualsevol moment i lloc, sent fàcilment viralitzables el que provoca greus danys en les dones i nenes que les sofreixen. Segons el mateix estudi, el 76% de les persones que la sofreixen viuen amb por, depressió o ansietat.

La peça central de la campanya és un videoclip que ens narra la història d’una relació sexeafectiva heterosexual entre dos joves i que reflecteix violències masclistes que viuen les dones amb l’objectiu de conscienciar a la població juvenil d’evitar la creixent amenaça de violència sexual generada en l’entorn digital tant a adolescents com a dones adultes.

També, ens narra expressions de masculinitat tòxica llançant un missatge a nois i a noies que la violència masclista no és una cosa privada sinó que totes i tots podem contribuir a la seva reproducció o tot el contrari, a la seva erradicació.

Aquesta peça audiovisual pretén ser una mostra de la capacitat resilient i el poder col·lectiu de les dones i el necessari qüestionament per part dels homes en l’exercici de la seva masculinitat més tòxica.

La campanya es difondrà per xarxes socials a través dels influencers AnaIn i Mauro Cyan, especialment en Tik Tok i Instagram, les xarxes que principalment utilitzen la generació Z.


Influencers: Tik Tok: @maurocyan y @laanaintw   Instagram: @maurocyan y @laanain